Polskie znaki w php5 i mysql5

Moderator: Radek Suski

nspk
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Thu Oct 26, 2006 8:11 am

Polskie znaki w php5 i mysql5

Postby nspk » Tue Nov 28, 2006 3:00 pm

Do pracy w domu wykorzystuję aplikacje "webserv". Wszystko było ok - polskie znaki, funkcjonowanie witryn w joomli, do czasu gdy zechcialem sie przesiasc z mysql 4 i php4, na wersje 5.

Za zadne skarby nie moge ustawic kodowania znakow w wersji 5. W php adminie ustawione , mam:
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
System porównań dla połączenia MySQL: UTF -8 Unicode_ci
A dla baz mam ustawione porownywanie napisow: latin_2general_ci

Po zainstalowaniu joomli mam zamiast czesci polskich znakow, znaki zapytania:/. Moze ktos z was wie jak rozwiazac ten problem??

Maciek
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 11
Joined: Sat Jan 07, 2006 12:26 pm

Re: Polskie znaki w php5 i mysql5

Postby Maciek » Thu Dec 21, 2006 12:14 pm

Kiedyś miałem problem ze znakami i go rozwiązałem - http://forum.joomla.org/index.php/topic ... #msg170012

NIESTETY- moja metoda działa na serwerach z obsługą poprzez PHP MYADMIN i MySQL w dowolnej wersji (działa także na MySQL 5.0.24a). Może pomoże.

I mam nadal ten sam problem. Na serwerze w pracy jest zainstalowana baza MySQL w wersji 4.1.21 i ... niestety nie ma PHP MYADMIN (niby ze względów bezpieczeństwa). Jestem zmuszony robić export przy użyciu narzędzia MySQL Migration Toolkit. I co się dzieje? WSZYSTKIE POLSKIE ZNAKI ZNIKAJĄ PO TAKIM EKSPORCIE! Żeby było śmieszniej, z ciekawości odpaliłem tą samą stronę na serwerze amerykańskim (http://www.phpnet.us/). POLSKIE znaki wcięło, po zastosowaniu triku z importem przy kodowaniu LATIN 1 wszystko działa jak trzeba. Nie mam pojęcia co zrobić dalej, bo próbowałem już różnych ustawień i kodowań. Wszelkie sugestie mile widziane.

NSPK - polecam spróbować importu poprzez PHP MYADMIN z ustawieniem LATIN 1, zamiast UTF czy coś podobnego.

Image
Last edited by Maciek on Thu Dec 21, 2006 12:36 pm, edited 1 time in total.

awrobl
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Sat Sep 17, 2005 8:32 pm

Re: Polskie znaki w php5 i mysql5

Postby awrobl » Tue Feb 13, 2007 6:06 pm

Witam

Ja też miałem podobny problem. Przenosiłem różne strony WWW ze starego serwera z mysql 4.0 i php 4.3 na nowy serwer z mysql 5.0 i php 5.0. Przenosiłem m.in. dwie różne strony oparte na Joomla 1.0.11. Po kliku eksperymentach i ściągawce o kodowaniu znaków w różnych wersjach mysql http://dev.mysql.com/doc/refman/4.1/en/charset-map.html zrobiłem tak:

1. eksport bazy danych do pliku na lokalnym komputerze via phpmyadmin z serwera pierwszego
2. założenie bazy danych via phpmyadmin na nowym serwerze z następującymi ustawieniami
#System kodowania znaków dla MySQL:  UTF-8 Unicode (utf8)
#System porównań dla połączenia MySQL: latin1_swedish_ci
#nazwa bazy -> taka sam jak na starym serwerze + Metoda porównywania napisów = latin1_swedish_ci
3. import bazy danych z pliku z lokalnego komputera

Polskie znaki przeszły bez problemów.

Pozdrawiam.

jamrjan
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Fri Aug 24, 2007 11:56 am

Re: Polskie znaki w php5 i mysql5

Postby jamrjan » Fri Aug 24, 2007 12:10 pm

Jest prostsze rozwiązanie, w pliku /includes/database.php należy dopisać

function database { ..............

                $this->_table_prefix = $table_prefix;
                mysql_query("SET NAMES latin2");
                $this->_ticker = 0;
                $this->_log = array();
        }

badgod
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Wed Jan 20, 2010 11:06 pm

Re: Polskie znaki w php5 i mysql5

Postby badgod » Wed Jan 20, 2010 11:08 pm

mam ten sam problem
łączenie z bazą rozwiązuję w ten sposób:

Code: Select all

function lacz_bd()
   {
      $wynik = new mysqli('adresbazy', 'login', 'haslo', 'nazwabazy');
      if(!$wynik)
         throw new Exception('Polączenie z serwerem bazy danych nie powiodło się');
      else
         return $wynik;
   }


czy podany wyżej kod trzeba wpisać gdzieś w tym miejscu?

edytaa33
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Fri Jan 28, 2011 9:47 am
Contact:

Re: Polskie znaki w php5 i mysql5

Postby edytaa33 » Tue Feb 01, 2011 5:10 am

awrobl wrote: (...) nazwa bazy -> taka sam jak na starym serwerze (...)


Nie zawsze jest to możliwe. Np. jesli przenosisz serwer z do Kei.pl - pierwszy czlon nazwy bazy jest narzucony, np. baza62_twojanazwa. No ale to nie przeszkadza w poprawnym przeniesieniu serwisu, wg wskazowek jakie podałeś.
Fotograf ślubny Kraków - http://www.patrykwalkowicz.pl - fotografia ślubna Kraków
Sklep meblowy - http://www.leggero.com.pl - meble sklep internetowy

dakini2
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 17
Joined: Tue May 08, 2007 11:53 pm

Re: Polskie znaki w php5 i mysql5

Postby dakini2 » Wed Sep 13, 2017 12:52 pm

Witam, mam problem. Po zmianie php serwera na 5.6 przez jakiś czas strona wyświetlała się poprawnie i nagle zamiast polskich znaków pojawiły się znaki zapytania. Strona w Joomla 1.5, PHP serwera wersja 5.6, MySQL 5.5, serwer w nazwa.pl. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Chętnie zlecę specjaliście poprawki mające na celu poprawne wyświetlanie strony. Adres strony to: www.tomekopoka.com
Pozdrawiam


Return to “Administracja”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests