Problem z przeniesieniem bazy na nowy serwer

Moderator: Radek Suski

absolon
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Fri Sep 02, 2005 7:10 pm

Problem z przeniesieniem bazy na nowy serwer

Postby absolon » Thu Jan 05, 2006 10:10 am

Witam!

Moj problem dotyczy braku pl ogonkow po zaimportowaniu bazy na nowy serwer.
Wiecej szczegolów zamiescilem na stronce ktora spreparowalem (ze screenami)

http://ps.nd.e-wro.pl/sql/sql.html

Za wszelka pomoc z gory dziekuje
Last edited by enjoy777 on Wed Jan 18, 2006 9:10 pm, edited 1 time in total.

Maciek
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 11
Joined: Sat Jan 07, 2006 12:26 pm

Re: Problem z przeniesieniem bazy na nowy serwer

Postby Maciek » Sat Jan 07, 2006 12:33 pm

Witam,

mój pierwszy post. Uważnie przestudiowałem większość postów nt polskich znaków, kodowania. Niestety mam dokładnie ten sam problem. Opracowuję lokalną wersję strony (Joomla 1.03) i na końcu chcę ją wyexportować na serwer. Chwilowo zrobiłem 2 podstrony i próbny export przez SQL (phpMyadmin). Polskie znaki ucięło nie dość że w tekstach, to nawet w menu.

Jeśli ktoś wie jak przeprowadzić tą operację, byłbym wdzięczny.

absolon
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Fri Sep 02, 2005 7:10 pm

Re: Problem z przeniesieniem bazy na nowy serwer

Postby absolon » Sun Jan 08, 2006 12:48 am

Ja póki co poradziłem sobie. Sposób o tyle prymitywny co i skuteczny :)

Wyeksportowany plik bazy otworzylem w edytorze i pozmienialem (ctrl+H) krzaki na pl ogonki
w sumie to tych znaków jest kilka. Zapisałem w ISO 8859-2 i zaimportowalem do nowej lokalizacji gdzie mam mambo/joomle.

pozdrawiam

Maciek
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 11
Joined: Sat Jan 07, 2006 12:26 pm

Re: Problem z przeniesieniem bazy na nowy serwer

Postby Maciek » Sun Jan 08, 2006 5:39 pm

Hmm :)

A jak zmienić zmienne systemowe  serwera MySQL ( phpMyAdmin 2.6.0-pl2)?

Bo tam jest latin1?

absolon
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Fri Sep 02, 2005 7:10 pm

Re: Problem z przeniesieniem bazy na nowy serwer

Postby absolon » Sun Jan 08, 2006 9:07 pm

Maciek wrote:Hmm :)

A jak zmienić zmienne systemowe  serwera MySQL ( phpMyAdmin 2.6.0-pl2)?

Bo tam jest latin1?


Chodzi ci o?
System kodowania znaków dla MySQL:  UTF-8 Unicode (utf8)

to już mądre głowy muszą ci podpowiedzieć. U mnie jest UTF-8 i też nie mam mozliwosci zmiany tego

Poniezej mam jeszcze:
System porównań dla połączenia MySQL: utf8_general_ci

i tutaj moge z menu rozwijanego wybierać, ale w pierwszym przypadku "System kodowania znaków dla MySQL" jak wspomnialem też nie moge zmieniać.

Maciek
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 11
Joined: Sat Jan 07, 2006 12:26 pm

Re: Problem z przeniesieniem bazy na nowy serwer

Postby Maciek » Tue Jan 10, 2006 10:27 am

Nie, chodzi mi o ustawienia MySQL widoczne np. z poziomu phpmyadmin:


Zmienne i ustawienia serwera
Zmienna  Wartość
back log 50
basedir c:\usr\MYSQL\
bdb cache size 8388572
bdb log buffer size 32768
bdb home c:\usr\MYSQL\data\
bdb max lock 10000
bdb logdir
bdb shared data OFF
bdb tmpdir C:\WINDOWS\TEMP\
bdb version Sleepycat Software: Berkeley DB 3.2.9a: (September 12, 2003)
binlog cache size 32768
character set latin1

User avatar
ORLONnet
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 307
Joined: Fri Aug 19, 2005 5:15 am
Location: Poland
Contact:

Re: Problem z przeniesieniem bazy na nowy serwer

Postby ORLONnet » Wed Jan 11, 2006 6:30 am

proponuję częściej uzywać MSIE  :P
czy my się kiedyś nauczymy? pewnie nie ;)
pozdrawiam
Norbert
ORLON.net

Maciek
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 11
Joined: Sat Jan 07, 2006 12:26 pm

Re: Problem z przeniesieniem bazy na nowy serwer

Postby Maciek » Thu Jan 12, 2006 11:27 am

MSIE to szajs, poza tym nie ma nic do rzeczy. Baza zachowuje się dokładnie tak samo pod firefoksem jak i IE.

Ok, już ustawiłem LATIN 2 w MySQL. Niestety nie pomogło.

ROZWIĄZAŁEM PROBLEM :D

1. Zainstalowałem lokalnie  nowego MySQL'a (mysql-noinstall-4.0.26-win32.zip)

2. Zainstalowałem lokalnie  nowego phpMyAdmin (2.7.0-pl2.zip)

(nie wiem czy to ma wpływ ale nowa wersja lepiej mi działa).

3. Zainstalowałem jeszcze raz JOOMLE na serwerze zdalnym (to niepotrzebne, ale nie chciało mi się bawić z bazą danych)

4. Przy exporcie z lokalnego php admina - wybieramy zapis do pliku (najzwyklejszy SQL)

5. Przy imporcie na zdalnym serwerze (tutaj: myopenweb.com) NALEŻY WYBRAĆ LOKALIZACJA PLIKU TEKSTOWEGO, ZESTAW ZNAKÓW DLA PLIKU LATIN 1 

UWAGA: KODOWANIE STRONY HTML KTÓRĄ EXPOROTOWAŁEM TO ISO-8859-2 - nie należy tu niczego zmieniać. Na serwerze strona także jest widoczna jako ISO-8859-2.

USTAWIENIA PHPMYADMIN NA SERWERZE

System kodowania znaków dla MySQL:  UTF-8 Unicode (utf8)

System porównań dla połączenia MySQL: UTF8_polish_ci

Wiem że to bez sensu, ale wyłącznie LATIN 1 działa przy imporcie. LATIN 2 i UTF-8 dają tylko krzaki.

Uff - może to komuś pomoże...
Last edited by Maciek on Tue Jan 17, 2006 10:53 am, edited 1 time in total.

edytaa33
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Fri Jan 28, 2011 9:47 am
Contact:

Re: Problem z przeniesieniem bazy na nowy serwer

Postby edytaa33 » Tue Feb 01, 2011 6:26 am

Maciek wrote: LATIN 2 i UTF-8 dają tylko krzaki


No ale jednak obecnie UTF-8 wypiera ISO-8859-2, bo ten drugi system kodowania znaków jest odpowiednikiem telewizyjnego systemu SECAM. Kto to pamięta? PAL - zachodni, SECAM - wschodni, a i zakresy częstotliwości radiowych UKF były różne. Sorry za OT, ale takie skojarzenie mnie naszło.
Fotograf ślubny Kraków - http://www.patrykwalkowicz.pl - fotografia ślubna Kraków
Sklep meblowy - http://www.leggero.com.pl - meble sklep internetowy


Return to “Administracja”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest