problem ze zmianą ustawień

Moderator: Radek Suski

Locked
odyseusz
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Tue Sep 20, 2005 11:50 am

problem ze zmianą ustawień

Post by odyseusz » Tue Sep 20, 2005 12:01 pm

witam
po zalgowaniu do panelu administratora pojawia mi sie pewien problem.
nic sie nie dzieje przy klikaniu na przyciski taki jak "new" "publish" "edit" (chodzi mi o te kwadratowe ikonki u góry po prawej stronie). ;D
blad ten powoduje ze nie moge dokonac zupelnie zadnych zmian.
w Firefoxie nie dzieje sie zupelnie nic natomiast w IE pojawia sie "Bład na stronie" na dole w pasku zaraz po zaladowaniu sie dowolnej stronki z panelu administracji.

uzywam wersji 1.8

czy problem lezy po mojej stronie (ustawienia przegladarek)??
Last edited by enjoy777 on Mon Nov 07, 2005 7:24 am, edited 1 time in total.

User avatar
magic
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 182
Joined: Fri Aug 19, 2005 5:11 pm

Re: problem ze zmianą ustawień

Post by magic » Tue Sep 20, 2005 2:45 pm

Z uwagi na pewne zamieszanie  ;) związane z opublikowaniem Joomla! 1.0 i drobnymi, aczkolwiek istotnymi różnicami w porównaniu z poprzednimi wersjami Mambo, a także biorąc pod uwagę zasady http://forum.joomla.org/index.php/topic,339.0.html - proponuję zamieszczać w pytaniach przynajmniej wersję CMS'a.
W obecnym momencie, bez tej informacji trudno cokolwiek odpowiedzieć ...

odyseusz
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Tue Sep 20, 2005 11:50 am

Re: problem ze zmianą ustawień

Post by odyseusz » Tue Sep 20, 2005 3:02 pm

przepraszam za klopot.podalem zly numer wersji (1.8) - zwykla literowka
Joomla! 1.0.0 Stable
dziala na apachu ale to chyba nie ma wpływu na Java Scripty

MaciejT
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Wed Sep 28, 2005 4:26 pm
Location: Bydgoszcz

Re: problem ze zmianą ustawień

Post by MaciejT » Wed Sep 28, 2005 10:52 pm

Heh, podepne sie pod temat. U mnie jest podobnie, tzn po instalacji Mambo nie moge zmienic np StaticContent, jakim jest Mambo License. Nie da sie i juz - zadnej reakcji na przyciski Save itp. Przy otwieraniu strony edycji wyskakuje komunikat o bledzie tinymce template costam.

Tyle tylko, ze:

Mam 3 instalacje (Mambo najnowsze (4.5.2.3) ENG instalowane "z automatu" czyli przez Fantastico w cPanelX, Mambo PL (4.5.2.1) tez najnowsze instalowane przeze mnie - przez instalator, Joomla 1.0.1 instalowane tak jak Mambo PL). Wszystkie na jednym serwerze, u jednego providera, tylko w roznych katalogach.

Z Mambo "automat" z tego co pamietam mialem taki problem jak wyzej opisany (co laczy sie z bledem could not find tinymce template costam), ale cos przestawilem, i problem zniknal (ten z tinymce tez zniknal - tak jakby jedno "cos" powodowalo oba te problemy). No i tu pojawia sie problem, bo przestawialem tam wszystko i to tyle razy, ze nie mam pojecia czym pozbylem sie problemow (duzo grzebalem wtedy z chmod plikow i katalogow, ale czy to przez to - niestety nie wiem).

Z Mambo "manual" i Joomla problem jest identyczny. I najgorsze w tym wszystkim jest to, ze nie wiem co przestawilem w Mambo "automat", i ten problem wciaz JEST...

W ktoryms z postow na tym forum ktos opisal, ze wyskakuje mu komunikat "tinymce..." gdy wchodzi w strone edycji tresci. Zasugerowano mu aby zmienil edytor na jakis inny, lepszy. Ten komunikat "tinymce..." u mnie jest taki sam, jak u tamtej osoby. Przypuszczam, ze tamta osoba ma identyczny problem. Jak na razie wszystko wskazuje, ze nie jest on zwiazany z edytorem tinymce, gdyz po zmianie jakiegos ustawienia komunikat przestal sie pojawiac, i nagle mozna bylo edytowac tresc.

W Mambo "manual" i Joomla (oraz w Mambo "automat", do czasu zmiany jakiegos ustawienia), po wejsciu w edycje tresci jakiegos artykulu, wyskakuje znajomy komunikat "tinymce..." i nie pojawiaja sie ikonki z edytora (B, I, U, itd), jak rowniez nie mozna zapisac zmian w tresci.

Moze to wazne, ale w Mambo "manual" i w Joomla (czyli tam, gdzie nie da sie edytowac tresci) obok artykulow znajduja sie zamkniete klodeczki. Docelowo interesuje mnie jedynie Joomla, na Mambo PL (manual) i Mambo ENG (automat) zamierzam poeksperymentowac, i pozniej je usunac.

Pomocy, co to moze byc? Juz mi rece opadaja (to moj pierwszy cms).
Pozdrawiam
Last edited by MaciejT on Wed Sep 28, 2005 11:29 pm, edited 1 time in total.

User avatar
enjoy777
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 554
Joined: Thu Aug 18, 2005 7:02 am
Location: Wroclaw, Poland

Re: problem ze zmianą ustawień

Post by enjoy777 » Thu Sep 29, 2005 5:33 am

no coz na poczatek sprawdz ustawienia chmod dla katalogow mambot/content/editors/tinymce pisze z pamieci wiec byc moze na koncu powinno by jakies s lub moze go nie byc sprawdz czy to cos zmieni

Jesli chodzi o klodeczki :) na liscie artykulow to prawdopodobnie ty lub inna osoba wychodziles z artykulu porzez strzałkę wstecz przeglądarki lub robiles inne manewry nie korzystajac z przycisku save lub applay. Zeby to zmienic wejdz do menu system > Odblokuj

MaciejT
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Wed Sep 28, 2005 4:26 pm
Location: Bydgoszcz

Re: problem ze zmianą ustawień

Post by MaciejT » Thu Sep 29, 2005 11:32 am

faktycznie, po System=>Checkin kłódeczki automatycznie znikaja.
Wszystko w katalogu mambots/editors/tinymce ustawilem na 777. Niestety to niczego nie zmienilo.

Postanowilem wylaczyc Tinymce calkowicie (w ustawieniach glownych), i teraz moge edytowac zawartosc. Czyli to chyba jednak wina Tinymce...


Locked

Return to “Administracja”