Ako comment bład

Moderator: Radek Suski

Locked
Szpaku
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 10
Joined: Mon Aug 22, 2005 9:41 pm

Ako comment bład

Post by Szpaku » Tue Aug 30, 2005 8:39 pm

Witam serdecznie
Zainstalowałem ako comment. wszystko było ok.
Jednak po zmianie ustawien przy zapisywaniu pojawia sie bład:
Fatal error: Non-static method MENU_Default::MENU_Default() cannot be called statically in /home/site/9523/www/administrator/components/com_akocomment/toolbar.akocomment.php on line 37
Co to moze być?
pzdr
Szpaku

User avatar
enjoy777
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 554
Joined: Thu Aug 18, 2005 7:02 am
Location: Wroclaw, Poland

Re: Ako comment bład

Post by enjoy777 » Wed Aug 31, 2005 8:30 am

Szpaku wrote: Fatal error: Non-static method MENU_Default::MENU_Default() cannot be called statically
Prawdopodobnie uzywasz Mambo na PHP 5 wiec rozwiazanie moze byc nastepujace
W pliku /administrator/includes/toolbar.html.php zmien kod na nastepujacy

Code: Select all

<?php
/**
* @version $Id: toolbar.html.php,v 1.3 2004/08/26 05:20:52 rcastley Exp $
* @package Mambo_4.5.1
* @copyright (C) 2000 - 2004 Miro International Pty Ltd
* @license http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html GNU/GPL
* Mambo is Free Software
*/

/**
* @package Mambo_4.5.1
*/

class MENU_Default {
/**
* Class constructor
*/

function __construct(){
}

/**
* Draws a default set of menu icons
*/
public static function MENU_Default() {
mosMenuBar::startTable();
mosMenuBar::publishList();
mosMenuBar::unpublishList();
mosMenuBar::divider();
mosMenuBar::addNew();
mosMenuBar::editList();
mosMenuBar::deleteList();
mosMenuBar::spacer();
mosMenuBar::endTable();
}
}

?>
kod zaczerpniety z postu użytkownika pgruach z forum $ambosever
Last edited by enjoy777 on Wed Aug 31, 2005 11:29 am, edited 1 time in total.

Szpaku
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 10
Joined: Mon Aug 22, 2005 9:41 pm

Re: Ako comment bład

Post by Szpaku » Wed Aug 31, 2005 8:36 am

Uzywam Mambo 4.5.2.1 pl
czy w tym przypadku ten kod jest odpowiedni.
pzdr
Szpaku

User avatar
enjoy777
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 554
Joined: Thu Aug 18, 2005 7:02 am
Location: Wroclaw, Poland

Re: Ako comment bład

Post by enjoy777 » Wed Aug 31, 2005 8:48 am

Generalnie Mambo w wersji 4.x nie jest przystosowane do pracy z PHP 5 wiec sie moze rozjezdzac jak np u ciebie. Podejrzewam, ze tak aczkolwiek sprawdz to na swojej testowej wersji:
1. wygrzebalem ci rozwiazanie,
2. wpisalem ci je tutaj
3. przetestuj je - wykaz choc minimum wlasnej inwencji  ;)

tak calkiem na marginesie to bez tych kwadracikow z lewej strony kazdej linii, na razie nie wiem skad to sie wzielo ale cos to forum mi tu sieje

Szpaku
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 10
Joined: Mon Aug 22, 2005 9:41 pm

Re: Ako comment bład

Post by Szpaku » Wed Aug 31, 2005 9:01 am

Przetestowałem po podmiane wyskoczył bład:
?php /** * @version $Id: toolbar.html.php,v 1.3 2004/08/26 05:20:52 rcastley Exp $ * @package Mambo_4.5.1 * @copyright (C) 2000 - 2004 Miro International Pty Ltd * @license http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html GNU/GPL * Mambo is Free Software */ /** * @package Mambo_4.5.1 */ class MENU_Default { /** * Class constructor */ function __construct(){ } /** * Draws a default set of menu icons */ public static function MENU_Default() { mosMenuBar::startTable(); mosMenuBar::publishList(); mosMenuBar::unpublishList(); mosMenuBar::divider(); mosMenuBar::addNew(); mosMenuBar::editList(); mosMenuBar::deleteList(); mosMenuBar::spacer(); mosMenuBar::endTable(); } } ?>
Fatal error: Class 'MENU_Default' not found in /home/site/9523/www/administrator/components/com_akocomment/toolbar.akocomment.php on line 37

niestety musialem zamienić na stary plik.

Juz chyba dziala.
Twój kod był dobry ale musialem go zmodyfikowac.
Zmieniłem 4.5.1 na 4.5.2 i jest ok.
Brak błedów przy zapisywaniu ustawień.
niestety brak formularza do komentarzy.
I moje pytanie:
Czy po zainstalowaniu Ako Comment i wybraniu sekcji w ktorym maja byc dostepne komentarze formularz pojawia sie automatycznie?
Zaznaczyłem opcje dla wybranych sekcji niestety brak zmian w artykułach.
Testowałem tez opcje z wybranym artykulem i wkleiłem do niego {moscomment} ale niestety na stronie pojawila się tylko ta komenda?
Coś jeszcze trzeba ustawić?
Czy moze jednak ta zmiana w  pliku /administrator/includes/toolbar.html.php byla zła?
Last edited by Szpaku on Wed Aug 31, 2005 11:11 am, edited 1 time in total.

User avatar
enjoy777
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 554
Joined: Thu Aug 18, 2005 7:02 am
Location: Wroclaw, Poland

Re: Ako comment bład

Post by enjoy777 » Wed Aug 31, 2005 11:33 am

Juz chyba dziala.
Twój kod był dobry ale musialem go zmodyfikowac.
Zmieniłem 4.5.1 na 4.5.2 i jest ok.
to sie ciesze :)
Testowałem tez opcje z wybranym artykulem i wkleiłem do niego {moscomment} ale niestety na stronie pojawila się tylko ta komenda?
o ile dobrze pamietam do AkoComment powinien byc zainstalowany bot generujacy formularz o ktory pytasz, a boty maja to do siebie ze powinny byc opublikowane. Jesli masz tylko {moscomment} to znaczy ze albo nie masz bota albo nie jest opublikowany.

Szpaku
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 10
Joined: Mon Aug 22, 2005 9:41 pm

Re: Ako comment bład

Post by Szpaku » Wed Aug 31, 2005 11:39 am

Jak zwykle miales racje!!!
dzieki wielkie.
Bot  był zainstalowany ale zabrakło publikacji.

User avatar
magic
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 182
Joined: Fri Aug 19, 2005 5:11 pm

Re: Ako comment bład

Post by magic » Wed Aug 31, 2005 11:42 am

enjoy777 wrote: ... to znaczy ze albo nie masz bota albo nie jest opublikowany.
Niektóre boty mają też to do siebie (np. YaNC), że czasami nie wystarczy zaznaczyć opcji publikuj w trybie edycji bota, ale za to kliknięcie na ikonkę publikacji na liście botów przynosi właściwy rezultat. I odwrotnie. Nie wiem dlaczego tak jest, ale zauważyłem to w praktyce.
Tyle dygresji  ;)
Może się komuś przyda ...


Locked

Return to “Komponenty, moduły, wtyczki”