Rozwijane menu w Joomla/Mambo

Moderator: Radek Suski

Locked
irmidjusz
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Tue Sep 13, 2005 7:25 pm

Rozwijane menu w Joomla/Mambo

Post by irmidjusz » Tue Sep 13, 2005 7:39 pm

Witam!

Zainstalowalem Joomla i teraz chcialbym miec rozwijane menu. Dodalem wiec takie moduly/komponenty: LxMenu, MBTransMenu, i jakies JSCook Menu - byc moze nazwy troszke niedokladne, ale nie moge teraz sprawdzic. Pytanie moje jest nastepujace: jak sie tego uzywa? POMOCY! Przeciez do tego nie ma zadnych wyjasnien, kompletnie nie wiem, jak to zrobic, zeby miec takie rozwijane menu.

Czy od razu po instalacji CMSa mozn ajakos zrobic takie menu, zeby sie w nim wysuwaly pozycje? Z tego co wiem, to nie - zeby miec rozwijane menu, trzeba uzyc jednego z tych komponentow. Kto moglby mi pomoc i napisac, jak to zrobic?

Pozdrawiam!

 
stone
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 170
Joined: Fri Aug 19, 2005 8:22 am

Re: Rozwijane menu w Joomla/Mambo

Post by stone » Wed Sep 14, 2005 2:05 am

Generalnie idea dodatków typu menu opiera się na tym iż pozyskują one dane z standartowo utworzonego menu joomla. Tak wiec pierwszym krokiem jest zbudowanie normalnego menu z całą strukturą. Linki ktore maja sie potem znajdowac w rozwijanych fragmentach musz być ustawione jako podrzędne do linku dla nich głównego.

Po zbudwaniu takiego menu w dodatku wpisujemy jak się nazywa to menu i bublikujemy dodatek w wybranej lokalizacji.

To tak w skrócie:)
Pozdrawiam

User avatar
enjoy777
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 554
Joined: Thu Aug 18, 2005 7:02 am
Location: Wroclaw, Poland

Re: Rozwijane menu w Joomla/Mambo

Post by enjoy777 » Wed Sep 14, 2005 6:01 am

irmidjusz wrote: Zainstalowalem Joomla i teraz chcialbym miec rozwijane menu. Dodalem wiec takie moduly/komponenty: LxMenu, MBTransMenu, i jakies JSCook Menu
Polecam sprawdzic Display Tigra na stronie www.stingrey.biz jest to strona autora rowniez JSCook i tam powinines znalezc w pelni wypasiona dokumentacje - ang - sam z tego menu korzystam wiec wiem. I szczerze mowiac jesli chodzi o tego CMS to jest to najlepsza dokumentacja jaka spotkalem. Z dokumentacja generalnie jest problem w swiecie ale to nie tylko dotyczy Joomla!

irmidjusz
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Tue Sep 13, 2005 7:25 pm

Re: Rozwijane menu w Joomla/Mambo

Post by irmidjusz » Wed Sep 14, 2005 5:14 pm

Super! Już mniej więcej wiem, proste menu już działa!  :) Dziękuję wam serdecznie.

kidler
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 22
Joined: Sat Sep 24, 2005 5:10 pm

Re: Rozwijane menu w Joomla/Mambo

Post by kidler » Mon Sep 26, 2005 4:38 pm

Siemano wszystkim. Więc ja zainstalowałem ten modulik i włączyłem go. Wszystko jest cacy tyle że wyświetlają się te same linki co w menu serwisu a ja chcę dodać inne. Jak to zrobić??

Skoro mowa o menu to proszę mi powiedzieć jak zrobić menu w którym będą ostatnie postyz forum phpbb. Mianowicie muszę stworzyć nowe menu  w którym będzie ten kod:

odpowiadał za wyświetlanie postów.

Poroszę o odpowiedź. Z góry dzięki.... Przepraszam za głupie pytania ale od soboty tworzę w joomla więc nie wiem jeszcze kilku żeczy.
Last edited by kidler on Mon Sep 26, 2005 6:59 pm, edited 1 time in total.

User avatar
enjoy777
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 554
Joined: Thu Aug 18, 2005 7:02 am
Location: Wroclaw, Poland

Re: Rozwijane menu w Joomla/Mambo

Post by enjoy777 » Thu Sep 29, 2005 5:39 am

Wszystko jest cacy tyle że wyświetlają się te same linki co w menu serwisu a ja chcę dodać inne. Jak to zrobić??
tak jak do tej pory kazde inne menu. Wejdz do menu ktore wyswietla ci ten modul w adminie w Menu > twoje_wyswietlane_menu_w_module_Display i tam dodaj odpowiednie linki

pozostala czesc to chyba jakas powtorka czegos co juz pisales. Mam prosbe nie rozmnazaj watkow na ten sam temat

Macondo
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Sat Jun 26, 2010 10:13 am

Re: Rozwijane menu w Joomla/Mambo

Post by Macondo » Sat Jun 26, 2010 12:22 pm

Polecam sprawdzic Display Tigra na stronie www.stingrey.biz jest to strona autora rowniez JSCook i tam powinines znalezc w pelni wypasiona dokumentacje - ang - sam z tego menu korzystam wiec wiem. I szczerze mowiac jesli chodzi o tego CMS to jest to najlepsza dokumentacja jaka spotkalem. Z dokumentacja generalnie jest problem w swiecie ale to nie tylko dotyczy Joomla!

niestety, na dzień dzisiejszy na tej stronie Tigry już nie ma...
znalazłem co prawda plik instalacyjny, i zainstalowałem tigrę do swojej strony, ale nie chce draństwo działać ;(
mam joomlę 1.5.17 i nie wiem czy to wina tego że to taka a nie inna wersja, czy też ja coś robię źle...nie mam pojęcia gdzie znaleźć dokumentację...

mogę poprosić o pomoc?

jeśli od 2005 pojawił się lepszy moduł do rozwijalnych menu to też dobrze, nie będę się upierał przy tigrze...próbowałem kilku różych rozwiązań, ale nic nie chciało w pełni działać...pewnie częściowo dlatego że jestem mocno początkujący w te klocki i nie umiałem odpowiednio dopasować kilku drobiazgów w kodzie...

no więc jak, pomożecie?

 

Locked

Return to “Komponenty, moduły, wtyczki”