Pusta treść, ale nagłówki zostają...

Moderator: Radek Suski

Locked
loop
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Sun Jul 02, 2006 8:03 pm

Pusta treść, ale nagłówki zostają...

Post by loop » Sun Jul 02, 2006 8:05 pm

Witajcie - to mój pierwszy post tutaj :) Piszę z dosyć dziwnym problemem, którego nie potrafię rozwiązać sam (dopiero dziś zacząłem poznawać Joomle), a nie znalazłem rozwiązania przeszukując to forum...

Sprawa dotyczy stylu 247_shock_grey_452 na Joomla 1.0.10.
Jeżeli ktoś jest chętny, żeby mi pomóc, to pewnie musi zajrzeć w pliki. Ułatwiam sprawę i wrzucam linka do .zipa ze stylem: [url=http://"http://www.zakon.mud.pl/_loop/247shock_grey_452.zip"]KLIKNIJ![/url]

Problem tkwi w tym, że chcę dostosować styl do mojego przyszłego serwisu, na którym nie będę potrzebował wielu modułów.

Między innymi niewykorzystane będą: sondy, goście na stronie, migawki i popularne.

Wyłączyłem te elementy w panelu administracyjnym i oto, co otrzymałem:
Image

Pytanie moje jest więc proste, ale można je rozbić na:
1. Jak pozbyć się niepotrzebnych nagłówków migawek, popularnych itd.
2. Jak w ogólę wywalić prawą kolumnę "menu" - chcę żeby istniała tylko ta po lewej, a reszta na content.
3. Jak rozciągnąć newsy na całość contentu.
4. Jak pozbyć się zaznaczonych o góry grafik okalających nieistniejące "topmenu".

No i jeszcze jedna sprawa. Rozwala mi się treść czytania całości artykułu. Widać to na zdjęciu:
Image

Jak to naprawić?

Przepraszam za trywialność tego zapytania, ale naprawdę jestem bardzo, bardzo zielony jeżeli chodzi o tego CMSa i się jeszcze tutaj gubię.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki...
Pozdrawiam i z góry dziękuję :)

User avatar
enjoy777
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 554
Joined: Thu Aug 18, 2005 7:02 am
Location: Wroclaw, Poland

Odp: Pusta tre¶æ, ale nag³ówki zostaj±...

Post by enjoy777 » Tue Jul 04, 2006 10:30 pm

Pytanie moje jest wiêc proste, ale mo¿na je rozbiæ na:
1. Jak pozbyæ siê niepotrzebnych nag³ówków migawek, popularnych itd.
2. Jak w ogólê wywaliæ praw± kolumnê "menu" - chcê ¿eby istnia³a tylko ta po lewej, a reszta na content.
3. Jak rozci±gn±æ newsy na ca³o¶æ contentu.
4. Jak pozbyæ siê zaznaczonych o góry grafik okalaj±cych nieistniej±ce "topmenu".


ad. 1-4 administrator > moduly wylacz z publikacji moduly ktorych nie chcesz widziec, jesli templata jest zrobiona prawidlowo, to newsy powinny sie rozciagnac jak chcesz, a moduly zniknac

No i jeszcze jedna sprawa. Rozwala mi siê tre¶æ czytania ca³o¶ci artyku³u. Widaæ to na zdjêciu:
Image

ad. jeszcze jedna sprawa
obrazek tla ma okreslona szerokosc, natomiast tekst nie i dlatego ci sie rozlewa, musisz znalezc klase ktora dotyczy tego tekstu i dodac mu jakas szerokosc czyli width : cos tam

to tak na pierwszy rzut oka

loop
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Sun Jul 02, 2006 8:03 pm

Re: Pusta treść, ale nagłówki zostają...

Post by loop » Wed Jul 05, 2006 12:01 pm

Dzieki wielkie.

Z pierwszym sobie poradzilem juz i duzo sie o Joomli w tym czasie dowiedzialem.

Natomiast z rozlewajacym sie tekstem walcze juz 2 dzien i kompletnie nie wiem jak to naprawic.

Klasa, ktora dotyczy calej tabeli w ktorje znajduje sie tekst to:

Code: Select all

table.contentpaneopen {
  width             : 100%;
  padding-left      : 5px;
  padding-right     : 5px;
  border-spacing    : 0px;
  margin-bottom     : 5px;
  margin-right			: 100px;
  }
Zmiana width nic nie robi :/ I wszelkie inne manipulacje pozostaja bez efektu, nawet najmniejszego.

Chyba zaraz sobie podetne zyly...  :(

User avatar
ORLONnet
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 307
Joined: Fri Aug 19, 2005 5:15 am
Location: Poland
Contact:

Odp: Pusta tre¶æ, ale nag³ówki zostaj±...

Post by ORLONnet » Wed Jul 05, 2006 1:44 pm

to_wprowad¼_z_jedn±_spacjê_w_tym_bardzo_d³ugim_s³owie
;)
... tak na pierwszy rzut oka ;)

Pozdrawiam
Norbert
ORLON.net

loop
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Sun Jul 02, 2006 8:03 pm

Re: Odp: Pusta tre¶æ, ale nag³ówki zostaj±...

Post by loop » Wed Jul 05, 2006 3:02 pm

ORLONnet wrote: to_wprowad¼_z_jedn±_spacjê_w_tym_bardzo_d³ugim_s³owie
;)
... tak na pierwszy rzut oka ;)

Pozdrawiam
W tym momencie mnie zabiles.

[me=loop]palnal sobie wlasnie w leb.[/me]

To chyba przez te upaly stalem sie leniwy cholernie i nie chcialo mi sie wygenerowac sobie lorem ipsum...

Dzieki za pomoc, oczywiscie pomoglo :D

User avatar
Roman Blanty
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 372
Joined: Thu Aug 25, 2005 5:32 pm
Location: Internet
Contact:

Re: Pusta treść, ale nagłówki zostają...

Post by Roman Blanty » Fri Jul 14, 2006 5:01 pm

Niestety Joomla potrafi generować dłuższe "słowa" (np. adresy w wieściach RSS)
Jest na to niezbyt elegancki sposób. Niezbyt elegancki bo niezgdny ze standardami W3C, ale obsługiwany przez większość przeglądarek:

Code: Select all

overflow-x: hidden
Proud Polish Joomla! Team Member > http://www.joomla.pl
Hardcore Translator ;)
Joomla! Translation Coordination Team
Jobs in IT: http://www.workita.com


Locked

Return to “Szablony”