How to launch Joomla! without sample data

Post Reply
fredricksonjim
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 6
Joined: Sat May 02, 2020 10:42 am

How to launch Joomla! without sample data

Post by fredricksonjim » Sat May 02, 2020 11:17 am

Hi all,

Absolute beginner here, feeling foolish. :'(

I am trying to launch Joomla from the Joomla website, but every time I do the apparently un-removable sample data (ie. the "Getting Started" article) gets loaded with it. It seems impossible to actually make a "functional website" as is claimed on the website with an unremovable article taking up the front page. How can I make this not appear?

Steps taken:
1. Trash article. Result- 404 on webpage
2. Trash category containing article. Result- 404 on page
3. Unpublish article. Result- Still appears as normal, just with a little tag that says "unpublished".
4. Launch Joomla without sample data. Result- I cannot find any way to launch Joomla without sample data.
5. Search forum. Result- I cannot find anything that matches my situation.
6. Install the conventional way. Result- I tried to do it, realized how in over my head I was, and just wondered why I couldn't just do the easy launch option without the sample data...

Thank you for your time and for your help.
Last edited by toivo on Sat May 02, 2020 11:44 pm, edited 1 time in total.
Reason: mod note: moved from 3.x General Questions

User avatar
toivo
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 12772
Joined: Thu Feb 15, 2007 5:48 am
Location: Zagreb, Croatia

Re: How to launch Joomla! without sample data

Post by toivo » Sat May 02, 2020 12:18 pm

Welcome to the forum!
fredricksonjim wrote:I am trying to launch Joomla from the Joomla website
Did you start from https://launch.joomla.org or https://joomla.com, rather than by downloading the Joomla installation package from https://downloads.joomla.org?

The free service at https://launch.joomla.org is provided by CloudAccess.net, an independent web hosting provider, on behalf of Open Source Matters, Inc.
Toivo Talikka, Global Moderator

fredricksonjim
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 6
Joined: Sat May 02, 2020 10:42 am

Re: How to launch Joomla! without sample data

Post by fredricksonjim » Sat May 02, 2020 4:50 pm

When I click on these two links they both direct to the same location with the same URL. "https://launch.joomla.org/". So, the answer is "yes" to both. I am trying to launch from there. As I said, I started the download/installation process and decided that a clean launch would be much easier for me, if I could manage it.

(Note: I have completed the "Beginners guide to Joomla 3" training course. https://community.joomla.org/joomla-tra ... rse_id=198

However I could not do everything, as the sample data got in the way and prevented me from featuring articles on the home page, for example.)

User avatar
toivo
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 12772
Joined: Thu Feb 15, 2007 5:48 am
Location: Zagreb, Croatia

Re: How to launch Joomla! without sample data

Post by toivo » Sun May 03, 2020 6:34 am

The standard installation of a free launch.joomla.org creates only one article, which acts as the home page, and two menus, containing some essential options for the front end of the website. Is that where you started from, or did you perhaps add the Sample Data module to the back end and then install the Blog Sample Data?

Each site has to have a default entry in the Main menu to act as the home page. The type of the default menu entry can be selected from a number of options, not just Articles, but for example from Contacts.

It is possible to add categories and new articles to the free site and select some of those articles as featured and then add Featured Articles to the Main menu and select that menu entry as the default, the Home page.

Even though it is possible to select 'Manage' from the CloudAccess Control Panel (CCP), go to File Manager or FTP, clean the document root of the site and upload Joomla, it can often be a slow process. If you look for ways to learn Joomla without having to worry about breaking a live site and happen to be a Windows user, install the Wampserver bundle on your workstation and you can have as many test sites as you like.
Toivo Talikka, Global Moderator

fredricksonjim
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 6
Joined: Sat May 02, 2020 10:42 am

Re: How to launch Joomla! without sample data

Post by fredricksonjim » Mon May 04, 2020 10:08 am

Each site has to have a default entry in the Main menu to act as the home page. The type of the default menu entry can be selected from a number of options, not just Articles, but for example from Contacts.
Solved. This was the crux. What was happening is that I was trying to change what was happening on my homepage without realizing that I had to go into the Main menu section to do so.

Thank you very much for your time and patience. I'm one step closer to making my dream website!

User avatar
toivo
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 12772
Joined: Thu Feb 15, 2007 5:48 am
Location: Zagreb, Croatia

Re: How to launch Joomla! without sample data

Post by toivo » Mon May 04, 2020 12:41 pm

Cheers. Do not forget the renew the free site every 30 days!
Toivo Talikka, Global Moderator


Post Reply

Return to “joomla.com - Feedback/Information”