New language without core package

General questions regarding the use of languages in Joomla! 4.x.

Moderator: General Support Moderators

Forum rules
Forum Rules
Absolute Beginner's Guide to Joomla! <-- please read before posting, this means YOU.
Forum Post Assistant - If you are serious about wanting help, you will use this tool to help you post.
Windows Defender SmartScreen Issues <-- please read this if using Windows 10.
Post Reply
User avatar
Dangerous Boy
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 278
Joined: Mon Dec 26, 2005 6:25 pm
Location: Home

New language without core package

Post by Dangerous Boy » Tue Jul 05, 2022 5:19 pm

I have set categories, modules, menus and content to their respective language.
But, as you know, some countries use the same language but not the content..
say we have Spain and México, one is on America and the other in Europe, EU products are not available in MX and MX product are not available in EU...
So, usually I install a language package IT, De, ES, AR...etc, but what does the "NEW" button actually do in [content language] /administrator/index.php?option=com_languages&view=languages
it allows me to create a new "language" without a package, so I did that
MX, PE, AR, GT, ES, CO, they all using Spanish so instead of installing a package for each one I can just register a new content language, then I can just create a main menu for that new language, categories, content, modules...etc.
So I did, but the language module doesn't show the new language., so what am I doing wrong here?
Or what does the NEW button actually do in [Content Language][/administrator/index.php?option=com_languages&view=languages]... well, it creates a new "language" but it doesn't actually show it at the module language switcher nor it loads the url
/en /mx /ar /pe ..etc
when entering /en it shows all ok, but when "calling" for /mx it should show the content in spanish but instead it shows a 404 in English and it redirects to the default language...

So, do I need to install a package for this to work?
Nothing for the moment....

User avatar
pe7er
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 23791
Joined: Thu Aug 18, 2005 8:55 pm
Location: Nijmegen, Netherlands
Contact:

Re: New language without core package

Post by pe7er » Wed Jul 06, 2022 8:16 am

Did you create a menu item that is assigned as "default homepage" for each language?

Did you check the "Multilingual Status"?
Screenshot from 2022-07-06 10-13-47.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Kind Regards,
Peter Martin, Global Moderator
https://db8.nl - Joomla specialist, Nijmegen, Netherlands
The best website: https://the-best-website.com

User avatar
Dangerous Boy
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 278
Joined: Mon Dec 26, 2005 6:25 pm
Location: Home

Re: New language without core package

Post by Dangerous Boy » Thu Jul 07, 2022 4:08 pm

pe7er wrote:
Wed Jul 06, 2022 8:16 am
Did you create a menu item that is assigned as "default homepage" for each language?

Did you check the "Multilingual Status"?

Screenshot from 2022-07-06 10-13-47.png
Thank you @pe7er, it seems that I have to install a language package, then again whats the point for the [New button] if at the end I have to use the installed package...
May be is the language tag [en-US] if I install Spanish then the tag is [es-ES] and then I create a new "language" but the tag is different [es-MX] or [es-PE], the first one is ok, but the rest has to have the installation package or use the same language tag, I really don't know haven't test it that way because I ended up making copies and doing my own packages base on the base language...
Nothing for the moment....

User avatar
pe7er
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 23791
Joined: Thu Aug 18, 2005 8:55 pm
Location: Nijmegen, Netherlands
Contact:

Re: New language without core package

Post by pe7er » Fri Jul 08, 2022 7:58 am

You're welcome!

IMHO language selection is intended to just select the website language of your preference. Not the area/products that are available in your area.

An English person who lives in Mexico might want to read the info about the products available in Mexico in their English language.
  • Why don't you just use the Spanish language pack without displaying the language flag in the Language Switcher Module? So display [English] [Español] instead of the language flags.
  • Use Joomla's categories to distinguish the different areas for different products.
  • And the languages to create different language descriptions for each of them.
With just two versions (one English and one Spanish translation) of each Article, the maintenance of your website will be much easier.
Kind Regards,
Peter Martin, Global Moderator
https://db8.nl - Joomla specialist, Nijmegen, Netherlands
The best website: https://the-best-website.com

User avatar
brian
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 12545
Joined: Fri Aug 12, 2005 7:19 am
Location: Leeds, UK
Contact:

Re: New language without core package

Post by brian » Fri Jul 08, 2022 6:49 pm

"Exploited yesterday... Hacked tomorrow"
Blog http://brian.teeman.net/
Joomla Hidden Secrets http://hiddenjoomlasecrets.com/

User avatar
Dangerous Boy
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 278
Joined: Mon Dec 26, 2005 6:25 pm
Location: Home

Re: New language without core package

Post by Dangerous Boy » Thu Jul 14, 2022 12:44 am

brian wrote:
Fri Jul 08, 2022 6:49 pm
Looks like a bug https://github.com/joomla/joomla-cms/issues/38224
Thank you.

Yes I got that too, which happen when creating a new language and using the same "language tag"
Say you create a new language with a different seo tag "en-IN" without the package and using the base language as "en-US" which is the "language tag", it will give you that error(at least it did for me) and if you use a different language tag it will trow another error that the "language tag" can not be found.
Nothing for the moment....


Post Reply

Return to “Language - Joomla! 4.x”