Da bi ova priča imala smisla moram prvo da se predstavim. Svoj prvi sajt sam napravio 1996. godine.

Iz toga shvatate da sam svaštar. Međutim to ima jednu manu. Stalno moram da učim nove stvari ali i poneku od starih koju sam zaboravio u međuvremenu dok nisam radio tu vrstu posla.
U jednom trenutku sam rešio da je dosta tog pristupa. Poželeo sam da se uhvatim u koštac sa jednom oblašću i da tu budem jako dobar. Izbor je pao na web i to na izradu sajtova pod Joomla CMS-om. Uglavnom, relativno brzo sam napredovao. Jedini problem je bio pravljenje dizajna za templejt. Nije da nisam mogao ili znao ali strašno me je nervirao pristup da nije napravljen nijedan program koji bi omogućio jednom čoveku da uradi kompletan posao. Ako bi dizajner kreirao izgled templejta u recimo Photoshopu to bi bio njegov kraj jer bi posao morao da preda programeru koji bi to iskodirao u oblik koji bi bio pogodan za Joomlu, a tu je uvek počinjala zabava. Te ne može ovo, te ovo dugo traje, te ovi divovi nisu u gridu, ma grozno. Ondah sam shvatio da želim program koji će mi pomoći da dizajniram Joomla template ali da to želim da radim dizajnerski - mišem a ne da kodiram.
Obišao sam sve moguće web resurse ali nisam našao takav program. Doduše kupio sam Artisteer ali taj program jednostavno nije za dizajnere jer ima jako puno ograničenja. Posle par meseci traganja, pitanja, foruma, googlanja i opet googlanja došao sam do zaključka koji me je šokirao. Program koji ja tražim NE POSTOJI! Nisam mogao da verujem i još jednom sam ponovio celu pretragu. Rezultat isti. NEVEROVATNO.
Par dana sam razmišljao a onda sam doneo odluku. Želim da napravim program koji mi je potreban. Početak je bio naravno u okupljanju ekipe koja je kadra da to izvede i još važnije obezbeđivanju finansija za vreme koje je potrebno da se program napiše.
Prošlo je dosta vremena od tog dana. Program još nije gotov, ali biće. Napredak je spor, bolan i postepen ali stalan. Za sada program ispunjava mnoge zadatke koje nijedan drugi program koji sam ja probao ne radi.
Trenutno, ovo je lista funkcionalnosti programa:
• Miš se koristi za sve operacije koje će biti navedene ŠTO I JESTE NAJVEĆA PREDNOST OVOG PROGRAMA
• Boxovi (divovi, modulske pozicije) se crtaju.
• Crtanje je moguće na više načina: pravougaonici, jednostruko deljenje boxa, višestruko deljenje boxa, jednostruko deljenje više boxova istovremeno
• Pomeranje celog boxa ili neke njegove stranice
• Moguće je spajanje više boxova
• Imenovanje boxova (to će biti ime modulske pozicije)
• Moguće je dodeliti da neki box bude „component“
• Margine, padding, border, align se takođe određuju mišem u realno vremenu
• Importovanje slike (ili više njih) koja će biti korištena za „precrtavanje“
• Postoje slojevi (slično kao Photoshopu) gde je moguće manipulisati slikama
• Slika može da menja svoju „providnost“ radi lakšeg „precrtavanja“
• Slike je moguće postaviti kao pozadinu celog templejta ili samo nekog boxa
• Biranje boje pozadine za background i za svaki box pojedinačno
• Moguće je postaviti i više slika na istu poziciju
• Omogućeno je „slajsovanje“ (isecanje) slika po boxovima
• Svaka slika može da ima svoju orijentaciju u boxu
• Može se odrediti deo slike koji će biti patern (modla, šablon) koji je moguće ponavljati po horizontali ili vertikali ili po obe ose – gradijentalni slajs
• Sve što je navedeno da program može da prikaže na ekranu on pretvara u templejt
• Za sada svo što izađe kao kod, prolazi validaciju po HTML-u i CSS-u
• Pravi se zip arhiva koja sadrži sve potrebne fajlove (index.php, templateDetails.xml, template css, slike i ostali fajlovi)
• Prilikom snimanja korisnik upisuje podatke o nazivu templejta, datumu nastanka, emailu i sve one ostale podatke koje idu u „description“
Verovatno sam neke funkcionalnosti i zaboravio ali uglavnom, to je to. Trenutno je u procesu izrade deo programa koji će baratati sa CSS parametrima.
Zašto sam sve ovo pisao. Pa iako sam krenuo sa namerom da napravim program koji će mi omogućiti da svoj posao obavljam lako i brzo, shvatio sam da je ovo daleko iznad toga. Ovo je program koji ću objaviti.
Bilo bi lepo kada bi mi rekli koje vam opcije trebaju. Šta je to što vam treba a nema ga u drugim programima ili tako nešto. Gde gubite puno vremena a mislite da bi to moglo da se uradi brže, lakše, efikasnije.
Dakle, navalite sa idejama.