JOOMLA PROJEKTI

Locked
User avatar
dorjano
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 432
Joined: Tue Aug 30, 2005 11:26 am
Location: Slovenia
Contact:

JOOMLA PROJEKTI

Post by dorjano » Fri Apr 28, 2006 1:38 pm

Predgovor
Med mojo daljšo odsotnostojo sem žal še na lastni koži (bedak, namesto, da bi poslušal tiste, ki so to že«naštudirali«) preizkusil teorijo zastonj kosila. Sama ideja o Joomla projektih temelji na dejstvu, da ni zastonj kosila. Čas, ki ste ga porabili za to, da ste nekaj naredili za Joomlo nekaj stane. Temu v ekonomiji rečemo oportunitetni strošek. To je čas ali denar, ki ga za nekaj porebiš/slabo investiraš in od katerega bi imel več, če bi ga bolj smoterno porabil/investiral.
Torej, če že trošimo najpomembnejšo dobrino na svetu (čas) jo dajmo tako, da imamo od tega neko korist.

Za kaj gre?
Predvsem gre za to, da je vaš čas in trud smoterno porabljen. Gre za to, da je vaš vložen trud in znanje plačano na eni strani, ter na drugi strani, da je vaš trud in znanje na razpolago skupnosti.

Kako do tega pridemo?
Tako, da se priključimo izvedbi komercialnega projekta. Sredstva, ki bi jih tak projekt prinesel, bi se porabila za poplačilo časa, ki so ga sodelujoči porabili. Rezultati takega projekta pa bi bili dostopni celotni skupnosti. Seveda gre tu za dostopnost tistih delov, ki se jih da/sme uporabiti (prevodi, kakšni boti, komponente, izkušnje,...)

Prednosti in slabosti?
Vsekakor je prednost ta, da dobimo plačilo. Drugi ne nepomemben vidik je, da pridobimo zelo aplikatvno znanje -  v praksi smo nekaj sprobali. Izkušnje. Refererence. Delimo znanje z drugimi, ki ga tudi imajo znanje in izkušnje. Slabost bi lahko bila, da ko se obvežemo nek del projekta narediti ga moramo OBVEZNO končati v roku. Tukaj ni prostora za ...ah zdaj se mi pa ne da več...
Seveda je prednosti in slabosti še več – predvsem prednosti. Te bodo upam še bolj razjasnili naslednji posti.

Za koga je?
Za vse, ki imate znanje ali voljo po učenju, željo po nekem zaslužku, ki ga sicer ne bi bilo in čas ter veselje deliti svoje znanje z drugimi. In seveda dve uri časa na dan.

Za koga ni?
Za tiste, ki že sedaj v okviru svojih služb delate z Joomlo in dobivate za to plačo*. Za tiste, ki nimajo ne časa in ne znanja in ne volje, da bi svoje (ne)znanje delili. Predvsem pa ni za tiste, ki vse vejo in ki vse lahko naredijo.

*) če se delodajalec strinaj potem lahko

Kakšne dejavnosti so predvidene?- Izvedbe komercialnih projektov
- Pisanje navodil, tutorialov, (knjige?)
- Promocija Joomle
- Lobiranje predvsem v šolstvu
- Delavnice
- Izobraževanja
- ...

Kam naprej?
Možnosti je več; društvo, d.o.o., d.d. ... nič

Namesto zaključka
Dejstvo je, da lahko OS projekti uspejo vendar le, če je v ozadju nek kapital. V glavnem se vsi večji OS projekti naslanjajo na neki izvor denarja, ki jim omogoča rast in nadalnji razvoj. Pri nas je recimo lep primer Linux in podjetje Agenda. Brez Agende, Housing-a in še katere firme, Linux še z daleč ne bi bil tako popularen kot je. Seveda ne smem pozbit na društvo LUGOS.


Upam, da sem vas s tem vzpodbudil k razmišljanju in eventuelnem sodelovanju.


lp, Dorjano
Moderator of Slovenian Forum

Sass
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 54
Joined: Tue Sep 06, 2005 8:31 am

Re: JOOMLA PROJEKTI

Post by Sass » Fri Apr 28, 2006 9:37 pm

Najprej te lepo pozdravljem nazaj v gnezdu,  :laugh:

Lepo, lepo, da se iz začetnega navdušenja počasi prebujamo in s trezno glavo zremo v prihodnost. Po daljšem času je to prvi post, ki daje upanje na lepšo prihodnost uporabnikov Mamba/Joomle v Sloveniji.

Dorjano, hvala za začetni uvod o osnovah ekonomije.  8) (tudi sam sem iz tega foha, zato samo potrjujem tvoje misli)

Enkrat sem že pisal o tem, da ima open source neke zanimive zakonitosti, ki v manjših okoljih stežka privedejo do nekih konkretnih rezultatov. Ok, da ne bo zvenelo preveč pesimistično, moram dodati, da je Mambo kljub vsemu danes v Sloveniji najpopularnejši CMS.
Ker pa sam zelo dobro poznam ozadje vsega, kar stoji za projektom Slomambo, se zavedam, da je vse delo, ki je bilo narejeno v zadnjih dveh letih slonelo na redkih entuzijastih, ki so poleg svojega dela ponoči prevajali in pacali paket slovenjenega CMS-ja.

In ne bi se mogel bolj strinjati z Dorjanom, da se človek večkrat postavi na neko drugo gledišče dogajanja in se vpraša o smiselnosti vsega tega početja. Kdorkoli je že delal kdaj na tem ve, da denar nikakor ne sme biti začetni motiv za tako početje. Zelo kmalu človek namreč spozna, da je precej bolj donosnih in lažjih načinov zaslužka.

Če malce analiziram tvoje sporočilo, bi le stežka verjel, da boš našel naročnika, ki ti bo odobril svoja sredstva za izvedbo nekega komercialnega projekta na katerem se boš potem učil praktičnega dela s sistemom. Jaz že nekaj časa delam s tem, pa me tak še ni kontaktiral. Vsakdo danes zahteva reference in nudi za to delo bolj ali manj mizerno plačilo.
Ne vem no, ampak meni se zdi, da izdelovanje spletnih strani ni preveč obetajoč posel.

Mogoče si malce nerodno opisal tiste, ki so vabljeni k projektu. Jaz sem vesel vsakega, ampak žal se je do sedaj dogajalo, da je vsakdo kaj kmalu obupal. Konkretno, na strani Slomambo sva zaenkrat le dva, občasni sodelavci pa se izmenjujejo. Če k stalnem podporniku slovenjenja štejem Aljaža, potem sem bolj ali manj naštel vse, ki so se aktivno ukvarjali s tem.

Da ne dolgovezim brez veze. Tudi jaz sem že nekaj časa nazaj prišel do zaključka, da mi celotna stvar vzame mnogo, mnogo preveč časa. Po drugi strani sem tudi do sedaj odbil vse ponujene plačljive projekte, predvsem zato, ker so se mi je cena izdelave in pogoji sodelovanja zdeli nesprejemljivi.
Dejstvo je, da se je lažje vključiti v spremljajoče dejavnosti, ki si jih lepo naštel. Zato že nekaj časa izvajam izobraževanja za uporabnike Mamba  in delam na vodičih. (nekaj sem jih objavil tudi na SloMambo portalu) Tisto alinejo "lobiranje v šolstvu" lahko mirne duše pobrišeš, kajti iz te mmoke ne bo kruha, verjemi. :'(

Na koncu še moj predlog. Jaz imam vse že dogovorjeno glede podporne spletne strani za Joomlo. Gostovala naj bi na strežniku Inštituta OKO v Velenju, katerega direktor je tudi moj sodelavec pri Slomambu. Jasno, da gre za brezplačno gostovanje z izjemno široko odprto pipico, ki je pri takih projektih nujna. Izvedba projekta je predvidena v bližnji prihodnosti, ovira je trenutno (oz. vedno) le pomanjkanje časa. Začetni kapital je pravzaprav dokaj velik. Poskušal bom vključiti bazo znanja, zbranega na portalu Slomambo in vse tisto, kar je že narejno na Slo joomli. Tu mislim na Aljažev in moj prevod prihajajoče Joomle 1.5 in pa, upam da, skorajšnji prevod HELP datotek, ki ga organizira Iztok iz Velenja.
Tako bi ob že prevedenih komponentah in modulih dobili krasno začetno ponudbo za vse dosedanje in bodoče uporabnike.

Glavna naloga pa je seveda ekipa, ki bi bedela na razvoju. Upam, da lahko računam na Aljaža in tebe, pomoč je ponujena tudi Gregu s portala Slomambo. Skratka, 5 ljudi, ki bi delali podobno, kot se to dogaja na Slomambu.

Zakaj delo v okviru Inštituta OKO? Gre za neprofitni zavod, ki skrbi za vse tiste, ki se ukvarjajo z odprto kodo (od tod ime OKO) Njihovo delo bi bilo organizacija seminarjev in sodelovanje s podjetji, ki so naročniki storitev.

Ali zahtevajo kaj od nas? NE.


Upam, da nisem preveč zakompliciral tole zgoraj.

Odzivi so seveda zaželjeni.

LP, Sass

User avatar
dorjano
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 432
Joined: Tue Aug 30, 2005 11:26 am
Location: Slovenia
Contact:

Re: JOOMLA PROJEKTI

Post by dorjano » Fri Apr 28, 2006 10:51 pm

Sass wrote: ...
Če malce analiziram tvoje sporočilo, bi le stežka verjel, da boš našel naročnika, ki ti bo odobril svoja sredstva za izvedbo nekega komercialnega projekta na katerem se boš potem učil praktičnega dela s sistemom. Jaz že nekaj časa delam s tem, pa me tak še ni kontaktiral. Vsakdo danes zahteva reference in nudi za to delo bolj ali manj mizerno plačilo.
Ne vem no, ampak meni se zdi, da izdelovanje spletnih strani ni preveč obetajoč posel.
...
LP, Sass
Khm, v bistvu že imam naročnika. No neki znanja že imam(o) tako, da nisem(nismo) glih rukiji. Hec je le "commitement" - lepa slovenska beseda (za ne Slovence - to je zaveza, da boš nekaj naredil kar si rekel). No obogateli res da ne bi. Bi pa dobili plačilo za vsaj del porabljenega časa, ki sedaj ...gre v prazno.

lpD
Moderator of Slovenian Forum

RS
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 47
Joined: Wed Oct 26, 2005 5:17 pm

Re: JOOMLA PROJEKTI

Post by RS » Mon May 15, 2006 9:48 am

Hello,
tud jaz sem imel v zacetku zeljo, kaj vec naredit za SloJoomlo, ampak enostavno ni casa. Ce hoces kaj v usta dat potem zelo, zelo tesko.

Enkrat bo prisel cas, ko bo casa vec, pa bom takrat kaj vec postoril. Zato se mi zdi dobro tudi  tole Joomlo podpirat in jo propagirat naokoli. Mislim, da je velik taksnih kot sem sam in je bil Dorjano tudi - ko pride pravi cas bo kaj od nas.

Glede solstva bi pa omenil tole. So lansko leto izbrali (kot priporocilo za izdelavo solskh spletnih strani) en OS program. Ne spomnim se vec  katerega (zal). In kolikor vem, se ni kaj dobro prijel. Tako, da ne bi bilo slabo probati tudi na tem podrocju.

Bye

matjazz
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 57
Joined: Mon Jul 31, 2006 10:33 am
Contact:

Re: JOOMLA PROJEKTI

Post by matjazz » Mon Aug 14, 2006 12:00 pm

najprej pohvalim vse, ki skrbite za slo joomla skupnost.

Sam sem začel delati z mambotom pred petimi leti in sem "pionir" v Sloveniji.

Marsikaj sem prevedel uredil... Potem sem nekaj časa počival na tem področju, mogoče sem naredu kakšno stran ztran za kolege, sedaj se pa počasi vračam z novim portalom http://www.eumoto.net

Se bom potrudil in po svoji moči prisostvoval forumu in podajal svoja znanja drugim pa seveda tudi kaj spraševal. (tokrat prvič v slovenščini  8))

;)

janiii
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 6
Joined: Wed Oct 11, 2006 5:07 pm

Re: JOOMLA PROJEKTI

Post by janiii » Wed Oct 11, 2006 5:31 pm

Js sm bol nov v joomli, ampak se hitr učim in mam veselje... tko da če rabte kje kerga sm tkoj za akcijo  :D btw pa ko že pišem... če je ker ko bi biu tko prijazn pa bi mi kej pomagu pr joomli... naj me doda na MSN : jani.pravdic@hotmail.com !! lepo prosim !
hvala vnaprej !  :)

User avatar
Mojsplet
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 106
Joined: Sat Mar 28, 2009 3:54 pm
Location: Slovenia
Contact:

Re: JOOMLA PROJEKTI

Post by Mojsplet » Thu Jul 15, 2010 7:28 am

Zaradi občasnega viška časa, sem se odločil tudi jaz vrniti nekaj skupnosti. Ni vrhunska izvedba je pa zastonj.
Torej SiJoomla je nastala čisto po naključju. Velikokrat sem preizkušal razne komponente, a ni od tega imel nihče nič. Zadeve so samevale na testnem serverju. Zakaj ne bi imel kdo koristi od tega? Morda se bo kdo tudi vprašal...a nimamo tega že na Slojoomli? Hja nekaj že, testov in demo primerov pa ne.
Torej obiščite stran, komentirajte, predlagajte, vabljeni ste pa tudi k sodelovanju.

let0110
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 5
Joined: Fri Jul 08, 2011 11:02 am

Re: JOOMLA PROJEKTI

Post by let0110 » Tue Aug 23, 2011 1:04 am

Hello,
tud jaz sem imel v zacetku zeljo, kaj vec naredit za SloJoomlo, ampak enostavno ni casa. Ce hoces kaj v usta dat potem zelo, zelo tesko.

Enkrat bo prisel cas, ko bo casa vec, pa bom takrat kaj vec postoril. Zato se mi zdi dobro tudi tole Joomlo podpirat in jo propagirat naokoli. Mislim, da je velik taksnih kot sem sam in je bil Dorjano tudi - ko pride pravi cas bo kaj od nas.

Glede solstva bi pa omenil tole. So lansko leto izbrali (kot priporocilo za izdelavo solskh spletnih strani) en OS program. Ne spomnim se vec katerega (zal). In kolikor vem, se ni kaj dobro prijel. Tako, da ne bi bilo slabo probati tudi na tem podrocju.

Bye

lolol
I've been banned!
Posts: 16
Joined: Wed Apr 10, 2013 10:47 am

Re: JOOMLA PROJEKTI

Post by lolol » Tue Mar 11, 2014 10:26 pm

Jaz se lahko razvije in delati skupaj, da bi naše spletne strani z Joomla! spodbujanje.

ndtuan7088
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Sat Apr 02, 2011 9:16 am

Re: JOOMLA PROJEKTI

Post by ndtuan7088 » Fri Mar 28, 2014 4:00 am

Js sm bol nov v joomli, ampak se hitr učim in mam veselje... tko da če rabte kje kerga sm tkoj za akcijo :D btw pa ko že pišem... če je ker ko bi biu tko prijazn pa bi mi kej pomagu pr joomli... naj me doda na MSN : ssawc@yahoo.com ! ! lepo prosim !
my blog

ppisljar
I've been banned!
Posts: 26
Joined: Sun Jul 12, 2015 10:08 am
Location: Netherlands
Contact:

Re: JOOMLA PROJEKTI

Post by ppisljar » Mon Jul 13, 2015 2:28 pm

lol :) folk ne pogleda kdaj je bil post narjen :)


Locked

Return to “Slovenian Forum”