User registration in Multilanguage mode - and a 404 error Topic is solved

General questions regarding the use of languages in Joomla! 3.x.

Moderators: infograf768, General Support Moderators

Forum rules
Forum Rules
Absolute Beginner's Guide to Joomla! <-- please read before posting, this means YOU.
Forum Post Assistant - If you are serious about wanting help, you will use this tool to help you post.
Post Reply
kacie_23
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:05 am

User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by kacie_23 » Wed Jun 05, 2019 8:22 am

I have a user registration problem, and I suspect it has to do with my Multi-Language system.

If i create a menu item and connect it to a language menu (with alias - register-eng), and connect it to the user registration module.

When clicking this menu, I would assume that I will get to the registration form, but it jumps to index.php/en/user and show a 404 message.....

I do not know how to debug this, because the 404 is of course on a page where I cannot receive any code output through echo "whatever".

I have tried to search the entire internet after some solutions, but it seems futile.

Some are talking about fixing the SEF settings, and correcting the .htaccess and mod_rewrite in apache. I have done this, but this does not seem to work.

Any help would be apreciated :)
Last edited by imanickam on Wed Jun 05, 2019 1:23 pm, edited 1 time in total.

User avatar
imanickam
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 27301
Joined: Wed Aug 13, 2008 2:57 am
Location: Chennai, India

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by imanickam » Wed Jun 05, 2019 9:21 am

kacie_23 wrote:
Wed Jun 05, 2019 8:22 am
Some are talking about fixing the SEF settings, and correcting the .htaccess and mod_rewrite in apache. I have done this, but this does not seem to work.
Please explain what you have done.

Are you developing a multilingual site? If the answer is Yes, have you enabled the plugin "System - Language Filter"?

Publish the Administrator module "Multilingual Status". Once this is done, a link with the text "Multilingual Status" would appear in the status bar (in the backend). Click on the link and a pop-up window would show. Review the contents of the pop-up window. In addition, in your reply attach the image of the pop-up window that shows the multilingual status.
Ilagnayeru (MIG) Manickam | இளஞாயிறு மாணிக்கம்
Joomla! - Global Moderators Team | Translations Coordination Team | Tamil (தமிழ்) Translation Team

Eegan - Support the poor and underprivileged

kacie_23
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:05 am

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by kacie_23 » Wed Jun 05, 2019 10:17 am

Please explain what you have done.
I have configured a Multilingual site Yes! This was followed by the book, and a language switcher and even the Administrator module "Multilingual Status" have been installed.

The site works great after this configuration, but the only problem is the link towards the User Registration Form.

I have done the following :
1. Enabled User registration in the global configuration
2. Added a menuitem on each language menu, and called them "register-eng" .... etc.
3. This menu is linked to the User Registration form
4. Tried to click the menu, and is redirected to index.php/en/user

Here I get a 404 error.
Last edited by kacie_23 on Wed Jun 05, 2019 12:08 pm, edited 2 times in total.

kacie_23
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:05 am

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by kacie_23 » Wed Jun 05, 2019 11:11 am

A very simple test I performed after finding someone with a "similar" problem, was to disable SEF in the global configuration.

This suddenly fixed everything...... - but of course, I cannot use the site without SEF, because this looks bad when the site is published.....

Anyone who have a clue about how to debug this, or who has a simple quick fix.

I can see that this SEF thing is a reoccurring problem, and would like to get a proper explanation about how to fix these 404 errors.......

This should have been solved by 100000+ people by now, but still I cannot find a proper explanation on how this is done!

User avatar
Webdongle
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 37457
Joined: Sat Apr 05, 2008 9:58 pm

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by Webdongle » Wed Jun 05, 2019 1:12 pm

http://www.weblinksonline.co.uk/
https://www.weblinksonline.co.uk/updating-joomla.html
"The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results": Albert Einstein

kacie_23
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:05 am

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by kacie_23 » Wed Jun 05, 2019 7:29 pm

This is just a repetition of what I have done....... I have followed the instructions in the documentation, but I still have problems.

The last response seem more like commercial for forumpostassistant..... Maybe Webdongle is a Joomla Master in posting commercials ?

I need assistance, from someone who know how to debug this SEF Url system.

The problem is only happening for the User Registration page..... none other, and I need to know why..... This should be fairly straight forward.

Maybe the .htaccess file is wrong ? Anything is apreciated.

kacie_23
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:05 am

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by kacie_23 » Wed Jun 05, 2019 7:45 pm

I checked the mod_rewrite - according to

https://docs.joomla.org/Special:MyLangu ... our_server

This is working, but I am not 100% certain about the rewrite directives....

User avatar
Webdongle
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 37457
Joined: Sat Apr 05, 2008 9:58 pm

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by Webdongle » Wed Jun 05, 2019 7:47 pm

The first link that I gave you also shows you how to check if rewrite is working on your server.
The second link points you to documentation on how to use the fpa. If you post the results of the fpa in this thread then we will have information that will help us help you.

And what if you just had one link to the registration Component? Won't that translate according to the language of the visiting browser?
http://www.weblinksonline.co.uk/
https://www.weblinksonline.co.uk/updating-joomla.html
"The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results": Albert Einstein

kacie_23
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:05 am

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by kacie_23 » Thu Jun 06, 2019 6:57 am

I did not know that fpa is connected to the joomla forum help. I am entirely new to joomla, but have aquired some basic information.

I did have a single menu, where everything worked as you specified, but implemented language menues according to :

https://docs.joomla.org/J3.x:Setup_a_Mu ... ting_menus.

If I need a user registration on the English menu, I create a user registration menu-item. This is logical, and should work. Because it works when SEF is off, it should also work when SEF is on.

Do anybody know how to debug the SEF system, so that I can understand why and how this fails, and causes a 404 error!

User avatar
Webdongle
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 37457
Joined: Sat Apr 05, 2008 9:58 pm

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by Webdongle » Thu Jun 06, 2019 8:03 am

kacie_23 wrote:
Thu Jun 06, 2019 6:57 am
I did not know that fpa is connected to the joomla forum help. ...
Sorry ... English can not be your first language or you missed to see
A standalone PHP script to help end-users collect and subsequently post diagnostic and configuration information in to a forum post when asking for assistance to resolve problems or issues with their Joomla!® web-site.
As for one menu item and several menus. In the other menu(s) set the menu item as a menu item type 'Alias' of the menu item that points to the registration component.
http://www.weblinksonline.co.uk/
https://www.weblinksonline.co.uk/updating-joomla.html
"The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results": Albert Einstein

kacie_23
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:05 am

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by kacie_23 » Thu Jun 06, 2019 9:44 am

Sorry.... but I did not read anything. I hope you forgive me for being a jerk, because sometimes forums are overloaded with people who does not think before they answer or use them for personal interests.
You probably know about this phenomenon, and I love forums who makes an effort to stay serious and professional.

Anyway ....... now we are getting somewhere. Does this mean that I can use the menu, specified as "All" (or home menu), and just reference this through an Alias?
As for one menu item and several menus. In the other menu(s) set the menu item as a menu item type 'Alias' of the menu item that points to the registration component.
I tried this.... and this did not work either.

I assume that the page that references the registration component is equally subjected to the SEF system, and therefore are failing equally to the menu-components directly connected to the registration component.

I believe I need to know how to insert the "correct url" to the registration component, since the SEF url is failing and references a unknown page (404 error).

Thanks ...

User avatar
infograf768
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 18881
Joined: Fri Aug 12, 2005 3:47 pm
Location: **Translation Matters**

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by infograf768 » Thu Jun 06, 2019 10:24 am

There is no "correct url". It is done automatically.
The best is to Create a Registration Form menu item for each language in a Menu tagged to the same language.
You may also associate them.
If it does not work using J default SEF, it means you have another issue on your site.
Screen Shot 2019-06-06 at 12.23.36.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jean-Marie Simonet / infograf · http://www.info-graf.fr
---------------------------------
ex-Joomla Translation Coordination Team • ex-Joomla! Production Working Group

kacie_23
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:05 am

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by kacie_23 » Thu Jun 06, 2019 11:44 am

infograf768 wrote:
Thu Jun 06, 2019 10:24 am
There is no "correct url". It is done automatically.
The best is to Create a Registration Form menu item for each language in a Menu tagged to the same language.
I believe I have done what you specify..... (see attachment), where I have tried to link to the Alias --- in the hidden menu. This also generates the 404 error.

I have also tried the FPA, and I cannot see anything wrong.

Config Mode is marked orange - 444 Read-Only
And ...
apache2handler is missing, and with some Potential Missing Modules:

mod_expires
mod_security
mod_evasive
mod_dosevasive
mod_ssl
mod_qos
mod_userdir

most directories are marked as orange with www-data as owner, and some have potentially dangerous ownership 777.

But I cannot understand that any of the above have anything to do with SEF, being turned off, and everything works.... then when it is on, all my User Registration menu-items have a 404 error......

Another observation is that the Menu-item links to the register-eng (http://localhost/index.php/en/register-eng), but when the link is activated, the url of the 404 error is the following : http://localhost/index.php/en/user

So .... once again. How can I debug the SEF system, and find out how this works.

Maybe this might be easier if I can do this through some proper PHP coding techniques, and echo "the error"

I have added an attachment showing the call-stack of the 404 error.... if this makes any sense.

According to the call stack it seems strange that it triggers an error in an Article code .. and looks for a published or archived query...... this will of course come up empty.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
infograf768
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 18881
Joined: Fri Aug 12, 2005 3:47 pm
Location: **Translation Matters**

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by infograf768 » Thu Jun 06, 2019 1:56 pm

In a J multilingual site, the main menu which home is set to all should never display.
That main menu should only contain one menu item. If it has a menu module, this one should be unpublished or deleted. Do not add a Registration Form menu item in that menu.

It is also unnecessary to add a Registration Form menu item set to All in a hidden menu if you already have that kind of menu item in a menu which module and items are set to a specific language, this as many as languages.
Jean-Marie Simonet / infograf · http://www.info-graf.fr
---------------------------------
ex-Joomla Translation Coordination Team • ex-Joomla! Production Working Group

kacie_23
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:05 am

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error (SOLVED)

Post by kacie_23 » Thu Jun 06, 2019 4:16 pm

infograf768 wrote:
Thu Jun 06, 2019 1:56 pm
That main menu should only contain one menu item. If it has a menu module, this one should be unpublished or deleted. Do not add a Registration Form menu item in that menu.
It is also unnecessary to add a Registration Form menu item set to All in a hidden menu
I have done as you said:

1. Removed all menu-items under the Main menu (All), and kept the Home item.
2. Trashed the User Registration under this menu. T
3. The hidden menu, was only for testing an alternative way of getting it to work, and is removed.
4. Rebuilt the menus

...... but suddenly I found the error, but it is not entirely intuitive to understand for a Beginner.

The solution is to check all the modules and the pages these are connected to.

If you have a Login Module connected to ALL pages, the User Registration seem to fail, probably because there are some connection between these modules. But still .... I cannot verify this 100%... but after I removed the Login Form module from all pages but the ones I need it on, the problem was solved.....

One question remains ..... how can I change the URL from

localhost/nb/component/virtuemart/user?Itemid=0 ..... to something more like a SEF url where I can exclude references to virtuemart...... For a professional site, this is a bit vital.

User avatar
Webdongle
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 37457
Joined: Sat Apr 05, 2008 9:58 pm

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by Webdongle » Thu Jun 06, 2019 4:32 pm

Have you tried
Content >>> Articles >>> Options ... Integration (tab) ... URL Routing ... Modern ... remove ID's ???
http://www.weblinksonline.co.uk/
https://www.weblinksonline.co.uk/updating-joomla.html
"The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results": Albert Einstein

kacie_23
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:05 am

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by kacie_23 » Thu Jun 06, 2019 4:51 pm

I tried it, and the URL did not change, assuming I should change the setting to Modern, and Remove ID....

Any other suggestions ???

kacie_23
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:05 am

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by kacie_23 » Thu Jun 06, 2019 5:50 pm

Another strange thing ..........

Because I removed all the menu-items under the Main-menu, I suddenly got the message

Virtuemart is only for registered users, and is assigned to the menu after login.
I believed that I could connect this to Home menu-item in the Main Menu (All).

This suddenly triggered the error at the User Registration page? Maybe this was a contributor to the original error.....
I will try to recreate the original error, to be sure.

Anyway.... thank you all very much !

I will rather start the URL problem in a different thread, unless it is easily fixed!

User avatar
Webdongle
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 37457
Joined: Sat Apr 05, 2008 9:58 pm

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by Webdongle » Thu Jun 06, 2019 9:11 pm

Yes the url should probably be a separate thread. Start one and post the link here or prefer.
http://www.weblinksonline.co.uk/
https://www.weblinksonline.co.uk/updating-joomla.html
"The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results": Albert Einstein

User avatar
infograf768
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 18881
Joined: Fri Aug 12, 2005 3:47 pm
Location: **Translation Matters**

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by infograf768 » Fri Jun 07, 2019 5:03 am

For info: which template do you use?
Jean-Marie Simonet / infograf · http://www.info-graf.fr
---------------------------------
ex-Joomla Translation Coordination Team • ex-Joomla! Production Working Group

kacie_23
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:05 am

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by kacie_23 » Tue Jun 11, 2019 9:17 am

I have created my own template......
It is a crude copy of Ordasoft's watches shop

https://ordasoft.com/demo.php?view=pc&t ... hop%20Free

I am merely copying their CSS styling and layout.

By the way..... it seem that this user registration is not only a multi-language thing. I am using Virtuemart.... when I deleted the User registration menu-item, and recreated it, suddenly things worked much better. But the user registration stopped redirecting me to the Joomla registration and the link was changed to :

http://localhost/index.php/component/vi ... lang/en-GB

I still have some issues here, and I posted them on the virtuemart forum..... this forum is slow.
You guys are quick :)

kacie_23
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Wed Jun 05, 2019 8:05 am

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by kacie_23 » Thu Jun 27, 2019 7:39 am

Even if I managed to solve some problems, other problems and other issues still existed with the SEF system. The final solution was to investigate all your questions, and try to find other solutions to the problems.

To many of the issues had been asked several times in different locations and posts, but without clear solutions.

The final solution, was to reinstall the Joomla & Virtuemart system from the Virtuemart page, and upgrade Joomla to the latest version.

I then recreated the template from scratch, totally barebone without any scripts. Only CSS. And then step by step adding bootstrap, jquery and some small custom scripts.

Everything was done using Smartgit, to monitor changes and enable me to roll-back to previous version if I encountered any problems.

Now everything works great..... but it was a very time-consuming experience.

User avatar
Webdongle
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 37457
Joined: Sat Apr 05, 2008 9:58 pm

Re: User registration in Multilanguage mode - and a 404 error

Post by Webdongle » Thu Jun 27, 2019 11:13 am

Problem with 3rd party installs ... they are modified versions of Joomla. Joomla updates are tested on Joomla installs not modified installs.
http://www.weblinksonline.co.uk/
https://www.weblinksonline.co.uk/updating-joomla.html
"The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results": Albert Einstein


Post Reply

Return to “Language - Joomla! 3.x”