Jak zmieniæ nazwê autora na login, podawany przy artykule?
-
- Joomla! Apprentice
Jak zmieniæ nazwê autora na login, podawany przy artykule?
Witam,
chcia³bym zmieniæ sposób w jaki podawany jest autor artykule.
Standartowo w Joomli mo¿na tylko w³±czyæ i wy³±czyæ podawanie autora (a podawany jest z "nazwy" czyli np. "John Doe" a nie login "johnd".
U¿ywam na stronie CB 1.0 i w nim jest opcja jak ma pokazywaæ nazwy ale dotyczy to tylko fragmentów strony za które odpowiada CB.
Znalaz³em te¿ BOT'a MosAuthor XTD 1.5, ale pozwala on tylko na drobn± zmianê formatowania tekstu (np. dodanie licznika odwiedzin, lub daty publikacji, ...).
Jakie¶ pomys³y?
chcia³bym zmieniæ sposób w jaki podawany jest autor artykule.
Standartowo w Joomli mo¿na tylko w³±czyæ i wy³±czyæ podawanie autora (a podawany jest z "nazwy" czyli np. "John Doe" a nie login "johnd".
U¿ywam na stronie CB 1.0 i w nim jest opcja jak ma pokazywaæ nazwy ale dotyczy to tylko fragmentów strony za które odpowiada CB.
Znalaz³em te¿ BOT'a MosAuthor XTD 1.5, ale pozwala on tylko na drobn± zmianê formatowania tekstu (np. dodanie licznika odwiedzin, lub daty publikacji, ...).
Jakie¶ pomys³y?
Last edited by ORLONnet on Tue Jul 18, 2006 8:10 am, edited 1 time in total.
Please read the Forum rules regarding signatures: http://forum.joomla.org/viewtopic.php?t=65
- enjoy777
- Joomla! Guru
Odp: Jak zmieniæ nazwê autora na login, podawany przy artykule?
znajdz zapytanie sql odpowiadajace za pobieranie autora, zmien pole z nazwy na login i masz zrobione 

- ORLONnet
- Joomla! Explorer
A to dobre .... 
Coraz bardziej mnie zadziwiasz "Weso³y666"
W nastêpnym po¶cie (po wakacjach zapewne) podpowiemy Ci nieszczê¶niku (to o pytaj±cym) w którym to znajdziesz pliku i ... oczywi¶cie ... ode¶lemy do kompendium wiedzy o php&mysql
Pozdrawiam
PS. Co¶ ostatnio ¿arty siê mnie trzymaj±

Coraz bardziej mnie zadziwiasz "Weso³y666"

W nastêpnym po¶cie (po wakacjach zapewne) podpowiemy Ci nieszczê¶niku (to o pytaj±cym) w którym to znajdziesz pliku i ... oczywi¶cie ... ode¶lemy do kompendium wiedzy o php&mysql
Pozdrawiam
PS. Co¶ ostatnio ¿arty siê mnie trzymaj±
Norbert
ORLON.net
ORLON.net
-
- Joomla! Apprentice
Re: Jak zmienić nazwę autora na login, podawany przy artykule?
Jak dacie znać w jakim pliku (katalogu
) szukać to sobie pewnie poradzę :P

Please read the Forum rules regarding signatures: http://forum.joomla.org/viewtopic.php?t=65
- ORLONnet
- Joomla! Explorer
Code: Select all
/components/com_content/content.html.php
content = zawarto¶æ, tre¶æ
Pozdrawiam ¿ycz±c powodzenia
PS. Czasami nie warto mówiæ ¿e sobie poradzisz, bo zamiast dostaæ te¿ numer linii do poprawy musisz lokalizowaæ sam

Norbert
ORLON.net
ORLON.net
- enjoy777
- Joomla! Guru
no ale nie odeslales :PORLONnet wrote: ... ode¶lemy do kompendium wiedzy o php&mysql
-
- Joomla! Apprentice
Re: Jak zmieniæ nazwê autora na login, podawany przy artykule?
No więc troche się pomęczyłem i wkońcu znalazłem (czekam tylko na odpowiedź czy dobrze) 
W pliku content.html.php znalazłem tylko funkcję która wypisuje autora ale nie pobiera nic z bazy więc to nie było to.
W plku content.php znalazłem zapytania do bazy które są zapisywane w jakieś tam zmiennej i później inne funkcje z tego korzystają. Cała zabawa polegała na podmianie w zapytaniach z "SELECT (coś tam), u.user AS author (...)" na "SELECT (coś tam), u.username AS author (...)". Zapytanie powtarzało się parę razy.
Narazie wygląda OK (zamiast pełnej nazwy autora jest tylko login). W Administratorze nadal widoczne są pełne nazwy. Zmiana autora w Adminie powoduje poprawną zmianę na fornend'dzie strony.
Co wy (masterzy) na to?

W pliku content.html.php znalazłem tylko funkcję która wypisuje autora ale nie pobiera nic z bazy więc to nie było to.
W plku content.php znalazłem zapytania do bazy które są zapisywane w jakieś tam zmiennej i później inne funkcje z tego korzystają. Cała zabawa polegała na podmianie w zapytaniach z "SELECT (coś tam), u.user AS author (...)" na "SELECT (coś tam), u.username AS author (...)". Zapytanie powtarzało się parę razy.
Narazie wygląda OK (zamiast pełnej nazwy autora jest tylko login). W Administratorze nadal widoczne są pełne nazwy. Zmiana autora w Adminie powoduje poprawną zmianę na fornend'dzie strony.
Co wy (masterzy) na to?
- enjoy777
- Joomla! Guru
Odp: Re: Jak zmieniæ nazwê autora na login, podawany przy artykule?
Brawovkmaxx wrote: Co wy (masterzy) na to?

Troche wysilku i prosze sukces!!