Encoding

Moderators: cicans, TheHacker

Prokleta_nedelja
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 95
Joined: Fri Oct 14, 2005 8:02 am

Encoding

Post by Prokleta_nedelja » Sun Dec 25, 2005 1:42 am

Problem mi se javlja jer mi u browseru ubacuje kuke i motike pa moram da kliknem desnim na explorer i izaberem svaki put encoding - utf8. koristim easy php tj tri u jednom apac mysql i php

Da li je encoding podesavanje na apacu ili na mojoj stranici??

User avatar
Vrlo Jak Tim
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2319
Joined: Mon Nov 07, 2005 12:58 am
Location: Bar, Crna Gora

Re: Encoding

Post by Vrlo Jak Tim » Sun Dec 25, 2005 2:10 am

Negdje oko tridesetog reda u index.php templatea treba da stoji:

Dragan Djordjevic
Member of Joomla! Montenegrin Translation Team
http://www.joomlamontenegro.com

User avatar
BSD
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1948
Joined: Thu Aug 18, 2005 8:32 am
Location: Belgrade, Serbia
Contact:

Re: Encoding

Post by BSD » Sun Dec 25, 2005 10:09 am

Ako si stavio srpski prevod ovo sto ti je gore receno ti ne treba. Encoding se dobija iz fajla sa jezikom tako da kada stavis sprski automatski je sve UTF-8. Jedno od mogucnosti jeste to sto koristis EasyPHP posto nisam siguran kako je iskompajliran Apache u tom cudu.
Marko Milenović
Member of the Serbian Joomla! Translation Team
http://www.joomla-serbia.com/

Prokleta_nedelja
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 95
Joined: Fri Oct 14, 2005 8:02 am

Re: Encoding

Post by Prokleta_nedelja » Mon Dec 26, 2005 11:26 am

Kada koristim onaj template rhuk solarflare u redu je sa enkodingom a kada probam 247portal -b- blue onda ne ide
moram rucno da izaberem UTF8

Kako da to rijesim

User avatar
BSD
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1948
Joined: Thu Aug 18, 2005 8:32 am
Location: Belgrade, Serbia
Contact:

Re: Encoding

Post by BSD » Mon Dec 26, 2005 3:34 pm

Tako sto ces pogledati izvorni kod template-a jer su evidentno malo izmenili standardni poziv za template i sami namestili encoding...to nije neobicno.  Nadjes red sa kodom:

Code: Select all

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-NESTO" />
i umesto ovog ISTO-NESTO stavis UTF-8.
Marko Milenović
Member of the Serbian Joomla! Translation Team
http://www.joomla-serbia.com/

leogetz
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 100
Joined: Mon Sep 12, 2005 12:38 am

Re: Encoding

Post by leogetz » Thu Feb 09, 2006 2:29 am

Prokleta_nedelja wrote: Problem mi se javlja jer mi u browseru ubacuje kuke i motike pa moram da kliknem desnim na explorer i izaberem svaki put encoding - utf8. koristim easy php tj tri u jednom apac mysql i php

Da li je encoding podesavanje na apacu ili na mojoj stranici??
Imam isti ovaj problem. Naime, postavio sam Srpski jezik (verziju 1.0.7 na J1.0.7), koristim mp_tarawared template i nikako podesiti, uvijem mi se vrati na Western European(windows). Pogledao sam index.php temlatea, ali jedino gdje se spominje encoding je prva linija:

';?>


Negdje sam pročitao da je potrebno u svakom .xml fajlu na sajtu promijeniti ecoding i da bi onda trebalo raditi. Mislim da je ovo ipak sizifov posao,pa vas molim da pokušate razjasniti ovu dilemu.

Unaprijed hvala.

User avatar
neo11yu
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 33
Joined: Wed Jan 25, 2006 8:46 am

Re: Encoding

Post by neo11yu » Thu Feb 09, 2006 7:45 am

I ja sam naišao na sličan problem. Naime, sajt je normalno prikazivao naša slova u lokalu. Ali kad sam uploadovao sajt na server na internetu, počele su se pojavljivati kuke i karakuke. I to ne svuda, nego samo u contentu, tj u onim stvarima koje se čuvaju u bazi. One stvari koje su predefinisane prevodom na srpski odlično prikazuju naša slova... Neka ideja?

User avatar
BSD
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1948
Joined: Thu Aug 18, 2005 8:32 am
Location: Belgrade, Serbia
Contact:

Re: Encoding

Post by BSD » Thu Feb 09, 2006 9:35 am

@leogetz

Procitaj moj post odmah iznad tvog. Nadji u template liniju koju sam pomenuo i izmeni sta je potrebno. Nema nikakve potrebe da se ista dira u XML fajlovima. Sve zavisi od toga kako je autor definisao poziv za encoding u sablonu. Zbog toga ljudi imaju probleme sa mnogim sablonima koje skinu sa neta.

@neo11yu

Problem nema nikakve veze sa Joomla vec sa razlicitim verzijama MySQL-a kod tebe i na serveru. Koji MySQL imas na svom kompu a koji na serveru?
Marko Milenović
Member of the Serbian Joomla! Translation Team
http://www.joomla-serbia.com/

User avatar
neo11yu
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 33
Joined: Wed Jan 25, 2006 8:46 am

Re: Encoding

Post by neo11yu » Thu Feb 09, 2006 1:28 pm

BSD wrote: @neo11yu
Problem nema nikakve veze sa Joomla vec sa razlicitim verzijama MySQL-a kod tebe i na serveru. Koji MySQL imas na svom kompu a koji na serveru?
U lokalu imam MySql 5, na serveru je verzija 4. Nisam mogao da pokrenem sajt pri normalnom, obicnom dumpu baze, tako da sam morao da ukljucim onu opciju "dump in mysql 4". Sa tom opcijom radi sajt, ali ne rade nasa slova. Primetio sam da je razlika u ta dva dumpa sto na kraju svake tabele mysql 4 nema opciju "charset = latin1"...
Kako to da prevazidjem?

leogetz
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 100
Joined: Mon Sep 12, 2005 12:38 am

Re: Encoding

Post by leogetz » Thu Feb 09, 2006 4:00 pm

BSD wrote: @leogetz

Procitaj moj post odmah iznad tvog. Nadji u template liniju koju sam pomenuo i izmeni sta je potrebno. Nema nikakve potrebe da se ista dira u XML fajlovima. Sve zavisi od toga kako je autor definisao poziv za encoding u sablonu. Zbog toga ljudi imaju probleme sa mnogim sablonima koje skinu sa neta.
Kao što sam i gore naveo,takve linije nema u index.php u ovoj temi (ta linija postoji recimo u rhuk_solarflare)


Evo u attachu je i pomenuti index. Stvvarno mi je ovo potrebno,a moja su znanja preuska za ovo.

Hvala vam.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
BSD
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1948
Joined: Thu Aug 18, 2005 8:32 am
Location: Belgrade, Serbia
Contact:

Re: Encoding

Post by BSD » Thu Feb 09, 2006 5:46 pm

Ima, ima. Nego kad danas svako moze da napise HTML koji pri tome ne zna dobro i da ga okaci na Net pa onda zbuni ljude. Red 6 kaze:

Code: Select all

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;><?php echo _ISO; ?>" />**
** - za ovako nesto bih ja ljudima zabranio da se bave webom.

To ne valja. Makni taj red i stavi ovo:

Code: Select all

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
Marko Milenović
Member of the Serbian Joomla! Translation Team
http://www.joomla-serbia.com/

leogetz
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 100
Joined: Mon Sep 12, 2005 12:38 am

Re: Encoding

Post by leogetz » Sat Feb 11, 2006 1:10 am

Uspjelo je.



Hvala ti do neba masteru.
Ako te put nanese u Banja Luku samo se javi da platim piće za ovo.

User avatar
Vrlo Jak Tim
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2319
Joined: Mon Nov 07, 2005 12:58 am
Location: Bar, Crna Gora

Re: Encoding

Post by Vrlo Jak Tim » Sat Feb 11, 2006 1:22 am

Uspjelo je.

Hvala ti do neba masteru.
Ako te put nanese u Banja Luku samo se javi da platim piće za ovo.
A ja ništa, a? Rekao sam ti rješenje još prije 2 mjeseca... :)
http://forum.joomla.org/index.php/topic ... #msg153154
Dragan Djordjevic
Member of Joomla! Montenegrin Translation Team
http://www.joomlamontenegro.com

User avatar
neo11yu
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 33
Joined: Wed Jan 25, 2006 8:46 am

Re: Encoding

Post by neo11yu » Sat Feb 11, 2006 8:57 am

Vrlo Jak Tim wrote: A ja ništa, a? Rekao sam ti rješenje još prije 2 mjeseca... :)
hehe, ti treba da dobijes 2 pica!  8)

leogetz
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 100
Joined: Mon Sep 12, 2005 12:38 am

Re: Encoding

Post by leogetz » Sat Feb 11, 2006 11:01 pm

Može može i dva i tri. Sada imam novi problem,a za njega može i kako bi se reklo "kilo vruće" (prasetina,jagnjetina). Evo ga: http://forum.joomla.org/index.php/topic,37497.0.html

leogetz
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 100
Joined: Mon Sep 12, 2005 12:38 am

Re: Encoding

Post by leogetz » Sun Nov 19, 2006 8:35 am

Ja opet imam problem sa ovim encodingom...
naime, Prebacio sam stranicu koju sam nekad radio sa mambo 4.5.2 na jommla 1.0.11.
U index.php templatea sam promijenio u utf-8
Postavio sam srpski za verziju 1.0.9.

Dešava mi se sledeće: Na svaki refresh se mijenja encoding, Jednom je Utf-8, jednom Western, jednom Central European (bez posebnih pravila). Kad je Utf-8 normalno prikazuje slova, u ostalim slučajevima hijeroglifi.

Pogledajte na: http://www.novinarstvo.net


Unaprijed hvala.
Last edited by leogetz on Sun Nov 19, 2006 5:56 pm, edited 1 time in total.

paloma
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 39
Joined: Fri Oct 13, 2006 8:58 pm

Re: Encoding

Post by paloma » Wed Nov 29, 2006 12:55 am

I ja imam problem sa ovim encodingom. Ali ne znam koji je uzrok tome...

Na serveru je mysql 323, kod mene je 5. Exportovao sam sa onom as mysql 323 opcijom i kada pokusam da importujem dobijem gresku kod prve linije, koja pravi neku g2 tabelu. Nemam pojma zasto jer kada pokusam da unesem istu tu SQL komandu preko SQL prozora ona se odradi 100% korektno. Tako da sam na kraju celu bazu uneo preko tog SQL komandnog prozora.

Zamenio sam meta tag, sa ovom linijom koju ste postovali ovde u temi, ali nista i dalje. I dalje su mi na ekranu kuke i motike. Takodje ni ispravljanje encodinga iz browser-a ne pomaze _nista_.

Da li je kriticni momenat u tom mom copy/paste nacinu unosa baze ili negde drugde???

paloma
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 39
Joined: Fri Oct 13, 2006 8:58 pm

Re: Encoding

Post by paloma » Wed Nov 29, 2006 2:56 pm

Da li mozda moj problem ima veze sa sledecim upoyorenjem koje mi se pojavljuje na home strani phpmyadmin-a


----
mbstring PHP ekstenzija nije pronađena, a čini se da vi koristite višebajtni skup znakova. Bez mbstring ekstenzije phpMyAdmin ne može ispravno da razdvaja stringove i to može dovesti do neočekivanih rezultata.
----

tarantula
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 144
Joined: Sat Oct 14, 2006 3:26 pm

Re: Encoding

Post by tarantula » Wed Nov 29, 2006 10:40 pm

A ja sam normalno ispravio onaj red koji ste naveli gore i sada mi je tekst u vestima ok, ali u naslovu mi umesto šđž itd. pisu hjeroglifi! :(

User avatar
duca
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 67
Joined: Wed Sep 06, 2006 10:02 pm
Location: valjevo

Re: Encoding

Post by duca » Sat Dec 02, 2006 5:12 pm

Evo i mene sa istim problem.
Prebacio sam na utf-8 ali i dalje ista sranja u vidu kuka!
Na serveru je mysql 323, kod mene je 5. Exportovao sam sa onom as mysql 323 opcijom
i  ovo sam prethodno prosao ako ima bilo kakve veze.
web je na www.osdracic.com
Informacije koje vuce iz language fajla  su ok prikazane i naslov je ok ali sve sto vuce iz baze je u vidu kuka

Kako ovo srediti?

pozdrav

tarantula
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 144
Joined: Sat Oct 14, 2006 3:26 pm

Re: Encoding

Post by tarantula » Mon Dec 18, 2006 12:46 pm

tarantula wrote: A ja sam normalno ispravio onaj red koji ste naveli gore i sada mi je tekst u vestima ok, ali u naslovu mi umesto šđž itd. pisu hjeroglifi! :(
Jel ima neko resenje za ovo, zaista me izluđuje!? >:(
Hvala.

tarantula
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 144
Joined: Sat Oct 14, 2006 3:26 pm

Re: Encoding

Post by tarantula » Tue Dec 19, 2006 9:16 am

A da, sad videh da ni vesti nisu u potpunosti ok, slova poput čćš su u redu, ali ž se vidi kao onaj kvadratić sa upitnikom. :(
Ima li pomoći? ???

User avatar
ata
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 33
Joined: Thu Oct 20, 2005 6:36 pm

Re: Encoding

Post by ata » Tue Dec 19, 2006 10:02 am

ovo sa Encoding-om Joomle! prosto izluđuje!!!

:'(

ps

možda je ovde problem ( index.html četvrti red ???)

Code: Select all

// xml prolog
echo '<?xml version="1.0" encoding="'. $iso[1] .'"?' .'>';

Prokleta_nedelja
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 95
Joined: Fri Oct 14, 2005 8:02 am

Re: Encoding

Post by Prokleta_nedelja » Wed Mar 14, 2007 5:41 pm

Na stranici http://www.opstinasokolac.org je sve bilo ok. Najednom su kuke i motike pocele da se pojavljuju. U html-u sam u head dijelu ubacio



ali nista... sta moze da bude???

User avatar
pyost
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 84
Joined: Tue Oct 04, 2005 7:49 pm
Location: Beograd
Contact:

Re: Encoding

Post by pyost » Wed Mar 14, 2007 10:24 pm

Code: Select all

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250" />
<!--<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" /> -->
Drugi red, koji je tacan, ti je pod komentarom. Ta dva reda treba da izgledaju ovako:

Code: Select all

<!--<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250" /> -->
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

vanja1971
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Wed Mar 28, 2007 12:08 pm

Re: Encoding

Post by vanja1971 » Wed Mar 28, 2007 12:20 pm

Zašto ne bi neko stavio ovu temu kao sticky?

User avatar
BSD
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1948
Joined: Thu Aug 18, 2005 8:32 am
Location: Belgrade, Serbia
Contact:

Re: Encoding

Post by BSD » Wed Mar 28, 2007 12:54 pm

Stavljena.:)
Marko Milenović
Member of the Serbian Joomla! Translation Team
http://www.joomla-serbia.com/

ilickg
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 7
Joined: Thu Apr 05, 2007 1:08 pm

Re: Encoding

Post by ilickg » Thu Apr 05, 2007 6:41 pm

Imam strašan problem te ako je neko voljan da pomogne neka se javi sto pre :)


Sve sam podesio oko enkodovanja kako valja, i sve radi. medjutim kada se neko registruje na sajt , njegovo recimo prezime i ime ne izlaze lepo...

Evo primer pogledajte link,  i javite se... http://www.teniser.com/index.php?option ... &Itemid=12

vanja1971
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Wed Mar 28, 2007 12:08 pm

Re: Encoding

Post by vanja1971 » Thu Apr 05, 2007 8:46 pm

Joomla ti je podesena na UTF-8 a komponenta koja ti pravi problem com_comprofiler verovatno koristi neki drugi raspored, pretpostavljam da bi trebao da ga promenis u UTF-8.

ilickg
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 7
Joined: Thu Apr 05, 2007 1:08 pm

Re: Encoding

Post by ilickg » Thu Apr 05, 2007 10:53 pm

Da li bi mogao da budes samo precizniji, nisam baš još uvek advanced korisnik. Da li da menjam sve fajlove u direktorijumu com_comprofiler....

Sve radi kako valja samo ono sto ostavi korisnik pri registraicji nije dobro kao u onom linku gore koji ostavih


Locked

Return to “Tehnička pitanja”