Problem.. Deinstalacija/Reinstalacija Joomle 1.5

Moderator: General Support Moderators

Locked
alcak
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 3
Joined: Tue Feb 19, 2008 12:27 am

Problem.. Deinstalacija/Reinstalacija Joomle 1.5

Post by alcak » Tue Feb 19, 2008 12:42 am

Pozdrav,

Imam problem sa Joomla 1.5.
Naime, dok sam eksperimentisao sa ovom verzijom, uspio sam da joj dohakam, tako da sam u neka doba odustao od pokusaja da "popravim" s*anje i skontam ja da je fino pobrisem i instaliram ponovo..

izbrisao sam mysql bazu, pokusao da izbrisem folder u koji sam instalirao verziju 1.5 - ali ne ide.. nema sanse.. ne dozvoljava mi da izbrisem foldere i fajlove zaokruzene na slici ispod.. (kompletan folder u koji sam bio instalirao 1.5 - ../V2)
Image

jednostavno sam pokusao sve sto mi je naumpalo, ali nisam uspio da ukinem ovo..
ponovo sam pokusao da instaliram sa novom bazom - ali onda nista ne radi..

ima li iko da moze da pomogne kako da ukinem ovaj promasaj i da onda ponovo krenem ispocetka:?
koristim bih.net.ba hosting (idiot koji mi je odradio hosting me uvalio na winOS..)

User avatar
crow
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 304
Joined: Mon Aug 29, 2005 5:17 pm
Location: Austria
Contact:

Re: Problem.. Deinstalacija/Reinstalacija Joomle 1.5

Post by crow » Tue Feb 19, 2008 6:57 am

Jutro,

Najbolje bi ti bilo da tražiš od bih.net.ba hostinga da te prebace na linux hosting. A što se tiče tih fajlova što si napomenuo, dali bih.net.ba ima neki kontrol panel za pravljenje baze etc, možda ima i File Manager preko kojeg možeš pokušati da obrišeš te fajlove.
Problem je u tome što si instalirao neki templejt preko joomle a ona mu je dodjelila drugog vlasnika/ownera. A isto tako konfiguracijski fajl je joomla na kraju instalacije sama ubacila. Žašto nisi korisio FTP layer kad već koristiš 1.5. Preko njega joomla ubaciva fajlove preko fpt-a(a vlasnik je ftp korisnik koji uneses u instalaciji).

Drugi način jeste da kontaktiraš podršku na bih.net.ba i kažeš im da ti obrišu čitav "v2" direktorij na tvome hostingu.

PS: Toplo savjetujem da se prebaciš na linux hosting.
BosanskoHercegovacki Chat Komjuniti
http://www.chat.ba

alcak
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 3
Joined: Tue Feb 19, 2008 12:27 am

Re: Problem.. Deinstalacija/Reinstalacija Joomle 1.5

Post by alcak » Tue Feb 19, 2008 8:35 pm

hvala crow na upotrebljivom savjetu.. poslusao sam, nazvao bihnet podrsku korisnicima, nakon cekanja na hold od jedno 10 minuta, javila mi se (vjerovali ili ne??!!) djevojka, koja je profesionalno ali mozda malo previse hladno saslusala moj problem. iskreno receno nisam ocekivao da u podrsci korisnicima radi zenska osoba (ipak je populacija geekova brojcano daleko na strani m...)..

uglavnom, kazem ja njoj o cemu se radi, kako ne ide brisanje, blablabla, da bi i ona probala preko svog admin interfejsa i nije joj upalilo, helem rece ona meni da ce otici kasnije da ga ukine direktno na ftp serveru, i evo sada sam pogledao - voila!!! foldera V2 nigdje na mapi..

napokon jedno prijatno iznenadjenje od strane bih.net.ba..

domena o kojoj se radi nije moja..neko drugi je birao hosting platformu, a ja sam inace registrirani korisnik linuxa #457755 [http://counter.li.org/] tako da za mene nema nimalo sumnje gdje bih vise volio hostati website.. osim toga, moja domena koja treba biti aktivirana za par dana je naravno hostana na linuxu..i naravno, danas sam potegao ciku, koji je direktor firme kojoj pripada ova domena na kojoj me joomla 1.5 uhakala, do prvog bihnet saltera da potpise zahtjev za promjenu OS platforme sa win na linux..
al' se ja i naprica..

by da way.. i saw that joomla translation to bosnian has been initiated.. how far did it go? any help required? just say so...

hvala jos jednom lave.. cujemo se.. >:D

User avatar
crow
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 304
Joined: Mon Aug 29, 2005 5:17 pm
Location: Austria
Contact:

Re: Problem.. Deinstalacija/Reinstalacija Joomle 1.5

Post by crow » Wed Feb 20, 2008 6:47 am

Jutro,

Što se tiče tvog problema, stvar je u tome da Joomla kad vrši upload daje vlasništvo fajlova/direktorija od apache ili IIS a to je nobody:nobody u većini slučajeva. Dobra pomoć tome je joomlaXplorer http://joomlacode.org/gf/project/joomlaxplorer/ koji kad se pokrene preko web-a i jest nobody:nobody korisnik i trebao bi biti u mogućnosti da obriše takve fajlove(trebao).

Drago mi je da si riješio problem. A što se tiče podrške u BiHnet-u pravo čudo da su tako "uslužni" a to da je je operater žena nije čudno :). Sretao sam se u dosta slučajeva da je stručna osoba žena, netreba podcjenjivati osobe ljepšeg spola.

Što se tiče prevoda uloguj se na joomlacode.org (dodao sam te kao Developera) tab SVN će ti kazati sve dokle se je sada došlo u prevođenju.
Dosta osoba je zainteresovano da prevodi al nemaju vremena, tako da do sada na 1.5.1 stable prevud sam radim :(((((( nadam se da će ostatak prevodilačkog tima uskoro ustati i malo vremena odvojiti da sredimo ovaj prevod. Ako ništa za početak onda samo korisnički dio joomle...

Svaka pomoć u prevođenju je dobro došla.
U glavnoj sekciji Bosnian foruma imas upustva za prevođenje i neke standarde pa pogledaj i pridruži se prevođenju.


Ćaos
BosanskoHercegovacki Chat Komjuniti
http://www.chat.ba


Locked

Return to “Instalacija i prvi koraci”