Učestvujte u razvoju Joomla! zajednice

Locked
User avatar
cicans
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2266
Joined: Fri Oct 12, 2007 10:31 am
Location: Novi Sad, Serbia
Contact:

Učestvujte u razvoju Joomla! zajednice

Post by cicans » Fri Aug 22, 2008 4:09 pm

Šest tačaka Marka Dextera za nove članove koji žele da učestvuju u razvoju Joomle http://community.joomla.org/contributor ... oomla.html
Hi there. Although I've been working in the software business over 30 years, I'm a relative newcomer to Joomal!. Many people think you have to be an expert before you can contribute to an open-source project like Joomla!. Well, I don't agree, and so I decided to write down six ways a newcomer can make meaningful contributions to the Joomla! project. Here we go.
1. Pomozite da "Help" i drugi nivoi dokumentacije budu bolji.
Novi korisnici su život “open-source” projekata kao što je Joomla!. Potrebno je da Joomla! bude što jednostavnija za učenje. Kao novodošli vi ste "ekspert" za rešenje pitanja “kako najbolje pomoći u učenju Joomla!-e”. Vrlo je lako i brzo dati povratnu informaciju (pozitivnu i negativnu kritiku) onima koji rade na pomoći i dokumentaciji. Postoji i forum za to. Ovde je link: http://forum.joomla.org/viewforum.php?f=391.
Šta je za vas bila pomoć u učenju Joomla!-e? Šta je ono što vam nedostaje? Šta je ono što bi moglo da vam uštedi vreme? Obavestite nas tako što ćete „postovati“ i možda ćemo to učitniti lakše za nekog novog.
Mnogi Joomla! korisnici (možda ti?) su dobri pisci i komunikativni su. Upravo su pisanje i komunikacija suština svakog veb sajta. Možda ti možeš da se uključiš u pisanje nekog tutorijala ili samo nekog kratkog uputstva ili saveta. Možda čak i da se pridružiš dokumentacionom timu!
Govoriš više jezika? Tvoje znanje i prevodjenje može biti vrlo korisno. Pogledaj http://docs.joomla.org/Category:Tips_and_tricks.
Ako imaš neku ideju zapiši tako da je svi mogu videti.
Dodatak: Na srpsko-crnogorskom forumu postoji deo Prevod i dokumentacija (http://forum.joomla.org/viewforum.php?f=173).
Ukoliko imaš već nešto prevedeno, podeli to sa ostalima.

2. Budi dobar “stanovnik” foruma.
Joomla! forumi su vrlo aktivni, prijateljski i vrlo korisni. Korisnici svih nivoa mogu da se uključe.
Kako ti možeš pomoći na forumu?
Mnogo! Možeš pomoći tako što ćeš svima uštedeti vreme u tri laka koraka:
1. Pre nego što postaviš pitanje, uradi malu pretragu, proveri da nije već negde odgovoreno na tvoje pitanje. Koristi polje za pretragu u gornjem desnom uglu foruma i proveri FAQ's and Absolute Beginner's documentation.
(Dodatak: pogledaj šta ima i na http://help.joomlaserbia.com/doku.php)
2. Kad pitaš, budi sažet, precizan i ljubazan.
Sažet: postavi pitanje ili rešenje što je kraće moguće.
Precizan: Uvek navedi koja je verzija Joomla!-e koju koristiš. Ako imaš bilo kakvih nedoumica oko sistema (kao npr. nešto što generalno radi a kod tebe ne radi) koristi Forum Post Assistant (http://forum.joomla.org/viewtopic.php?f=428&t=272481) za dobijanje tehničkih informacija o tvom sajtu na najlakši i najbrži način.
Ljubazan: treba posebno objašnjavati?
3. Ako tvoja tema odnosno pitanje dobije i rešenje, molim te vrati se na prvo pitanje i izmeni naslov (ukoliko si sam i započeo temu) tako što ćeš dodati jedno “[RESENO]”i ”overiti” zeleni check box. Zapamti, treba da izmeniš prvi post kako bi to bilo vidljivo svima na listi foruma. Ovo govori dve stvari: onima koji traže da tu već postoji neki odgovor i pomaže onima koji žele da odgovore da preskoče to pitanje.

3. Pomoć na forumu.
Hoćeš da naučiš mnogo o Joomla! za kratko vreme? Jedan od najboljih načina je odgovaranje na pitanja na forumu. Ako je tema interesantna, ali je iznad tvog trenutnog znanja, prijavi se na temu i uči čitanjem odogovora. Na mnoga pitanja se može odgovoriti i samo probanjem, npr. na nekom lokalnom Joomla sajtu. Možeš naučiti nešto i pomoći nekom u isto vreme! I dalje na mnoga pitanja se može naći odgovor malim istraživanjem. Npr. na mnoga pitanja novodošlih se može odgovoriti upućivanjem na oblast u delu Joomla! Extensions site(http://extensions.joomla.org/). Oblast extenzija može biti puna zabave ukoliko voliš da se baviš softverom, a mnogo je jednostavno “download and install” ekstenzija i njihovo probanje.
Ubrzo ćeš nalaziti sve više tema na koje ćeš moći i sam da odgovoriš.
Upozorenje: Pomaganje drugima može preći u naviku!

4. Izveštavajte o bagovima.
Mnoge greške ne mogu biti ispravljene ukoliko neko ne ukaže na njih. Koliko ste puta čuli ono: ne mogu da verujem da ja jedini imam ovaj problem. Pa ipak možda i jesi jedini ili možda svi ostali govore isto to. Zanimljivo je koliko ima neispravljenih bagova iz razloga njihovog neprijavljivanja. Pogotovo kada je u pitanju program kao što je Joomla!, gde je sve vrlo prilagodljivo i nije teško naći rešenje, važno je prijaviti bagove.
Postoje tri trika za izveštavanje o bagu. Prvi je da budete sigurni da to jeste bug. Drugi je da bude sigurni da možete da ga reprodkujete na jednostavan način. Treće da se uverite da već nije prijavljen.
Za jednostavne bagove, najbolje je postaviti temu u General Questions forum. Postoji i Joomla! 1.5.x_Q&T (http://forum.joomla.org/viewforum.php?f=199)forum za kompleksnije bugove.
Mnogi iz razvojnog tima će ti reći da je najteži deo kod ispravki bagova njegova reprodukcija. Najbolje je ukoliko možeš tačno po “tačkama” navesti pod kojim uslovima i kako se javlja problem.

5. Ako ti se sviđa Joomla!, kaži!
Najlakši ali vrlo efektan način za pomoć Joomla! projektu je da pričaš. Promoviši Joomla! na tvom sajtu naprimer. Kaži prijateljima, prijavi se na Joomla! Facebook site. Prijavi se na Joomla! announcements forum i učestvuj u Joomla! dešavanjima. Komentariši. Bloguj. Open source projekti su sačinjeni od zajednice a Joomla! ima ogromnu zajednicu. Budi deo toga.

6. Mama, molim te pošalji mi malo para.
Ukoliko imate para više nego vremena da pomognete Joomla! projekt možete biti “novčani” učesnik. Članovi razvojnog tima u šali kažu da bi ta pomoć mogla da bude spakovana u koverte u malim apoenima neobeleženih novčanica adresovanih na njih lično. Šalu na stranu, ukoliko bi Joomla! bila komercijalni proizvod vredela bi mnogo.

Nadam se da da ste ovaj tekst pročitali i razumeli na pravi način. To je ujedno i jedan od načina, da čak i oni koji nemaju iskustva sa Joomlom mogu mnogo da pomognu. Tako ćete naučiti mnogo, zabaviti se, upoznati zanimljive ljude i imati dobar osećaj pomažući drugima.


Dodatak:
Ja imam "samo" dvadeset i koju godinu iskustva rada sa računarima i godinu rada u Joomla!-i i za kraj dajem sebi pravo da dodam:
Probajte nešto od ovih predloga - ne boli!!!
Jedino to što možete da "izgubite" je malo vremena - pod uslovom da učenje smatrate gubitkom vremena.

Dodatak na dodatak:
još jedan mali savet: Internet i uopšte rad sa računarima su za radoznale ljude!
Koga mrzi da čita, uči...- bolje da i ne počinje ;)
Blog: http://www.kuvarancije.com/
Serbian Joomla!® Translation Team Coordinator http://www.joomla-serbia.com/
Follow me on Twitter @cicans - Svetlana Zec

User avatar
Leftfield
Joomla! Virtuoso
Joomla! Virtuoso
Posts: 4437
Joined: Fri Dec 08, 2006 3:33 am
Contact:

Re: Učestvujte u razvoju Joomla! zajednice

Post by Leftfield » Mon Feb 08, 2010 5:10 pm

Dva suvišna posta izbrisana (tema ide pod ključ). Ko je zainteresovan za saradnju i da pomogne Joomla zajednici nek se javi nekom od moderatora.
Personal website (SEO & SEM): https://www.vujosevic.com


Locked

Return to “Serbian/Montenegrin Forum”