[FIXED] Missing pathway (Itemid) on multi categoryblog item “read more”.

Locked
althoffm
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 44
Joined: Thu Mar 30, 2006 10:55 am

[FIXED] Missing pathway (Itemid) on multi categoryblog item “read more”.

Post by althoffm » Sun Jun 11, 2006 2:33 pm

Description:
Missing pathway on blog item after “read more” after upgrade 1.08 to 1.09.

Reported on:
Joomla! 1.0.9 Stable [ Sunshine ] 05 June 2006 16:00 UTC

Classification:
Medium.

Affected functions:
Blog items.

Related files:
Not particular, but I found on the forum something related to pathway on poll items.

Steps to replicate:

Click on a blog item on “Lees meer” (Dutch for Read more) Pathway is located in the green are above the blog items.

Analysis:
No other comments.

Proposed fix(es):
None.

Topic / Artifact ID:
None.

System info:
PHP built On:  Windows NT net3-nl-iis-14 5.0 build 2195 
PHP Version:  5.1.4 
Web Server:  Microsoft-IIS/5.0 
Joomla! Version:  Joomla! 1.0.9 Stable [ Sunshine ] 05 June 2006 16:00 UTC

Also tested and confirmed on my test environment aka playground.

System info:
PHP built On:  …. Linux ….
PHP Version:  4.3.11 
Web Server:  Apache
Joomla! Version:  Joomla! 1.0.9 Stable [ Sunshine ] 05 June 2006 16:00 UTC
Last edited by althoffm on Thu Aug 23, 2007 7:26 pm, edited 1 time in total.

User avatar
infograf768
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 18716
Joined: Fri Aug 12, 2005 3:47 pm
Location: **Translation Matters**

Re: Missing pathway on blog item after “read more”.

Post by infograf768 » Sun Jun 11, 2006 3:08 pm

I do not confirm this here.
PHP 5.0.4
Jean-Marie Simonet / infograf · http://www.info-graf.fr
---------------------------------
ex-Joomla Translation Coordination Team • ex-Joomla! Production Working Group

User avatar
toubkal
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2860
Joined: Thu Aug 18, 2005 4:35 pm
Location: Cheshire, England
Contact:

Re: Missing pathway on blog item after “read more”.

Post by toubkal » Sun Jun 11, 2006 3:10 pm

Hi,

The one thing that I notice is the id of the category in your blog link (the id is 0)

http://www.cycloongroep.nl/index.php?op ... &Itemid=82

That tells me that the blog is a MULTIPLE category blog

Just done some testing on my site and it seems that joomla has trouble grabbing the Itemid of a multiple category blog and instead will look for another menu item which the content may belong too (e.g. a single category blog or a section listing etc. ) and seems to rather have NO Itemid than the Itemid of a multiple category blog

We will have to investigate why this is.

As a work around, you could probably do another menu or menus (of single categories or section) for those categories (these could be hidden by adding them to a menu for which the associated menu module is not published)

hopefully then the readmore link will pick up an Itemid and from that a pathway.
Last edited by toubkal on Sun Jun 11, 2006 3:39 pm, edited 1 time in total.
Do you want the answer to be as vague as your question?

althoffm
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 44
Joined: Thu Mar 30, 2006 10:55 am

Re: Missing pathway on blog item after “read more”.

Post by althoffm » Sun Jun 11, 2006 4:09 pm

toubkal wrote: As a work around, you could probably do another menu or menus (of single categories or section) for those categories (these could be hidden by adding them to a menu for which the associated menu module is not published)
hopefully then the readmore link will pick up an Itemid and from that a pathway.
Your right sorry forgot to mention this. The menu item created is a “blog - content category” where categories (year of events) are selected from a section (activiteiten)

I can confirm your workaround. I have created a “blog - content section” under the unpublished “Other menu” Using the Section activiteiten.  Now the ID Is picked up. The pathway jumps then to the new created menu “Activiteiten” from the “Other Menu”.

I could just replace the whole menu item Activiteiten to a “Blog – section category” then we do not have to add a category at the start of a new year.  Wondering if there are downsides from a point of search engines since many item urls will change. Any down sides?

User avatar
toubkal
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2860
Joined: Thu Aug 18, 2005 4:35 pm
Location: Cheshire, England
Contact:

Re: [ADDED TRACKER] Missing pathway on blog item after “read more”.

Post by toubkal » Mon Jun 12, 2006 9:56 am

Do you want the answer to be as vague as your question?

User avatar
stingrey
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2756
Joined: Mon Aug 15, 2005 4:36 pm
Location: Marikina, Metro Manila, Philippines
Contact:

Re: [ADDED TRACKER] Missing pathway (Itemid) on multi categoryblog item “read mo

Post by stingrey » Fri Jun 23, 2006 9:42 pm

Fixed in 1.0.10 SVN


As it happens the core actually never parsed 'Global' Blog Categories (Blog Cats with a componentid of 0), its only know that this has been accurately reported and identified, despite the fact that 'Global' Blog Categories were introduced in Mambo 4.5.2.x
Rey Gigataras
http://www.wizmediateam.com <-- great team of talented Web Designers and Programmers!
http://about.me/reygigataras <-- About Me :)
Partner, Business Development & Project Manager, Event Manager, Sports Coach :D

rmd
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 233
Joined: Sat Feb 18, 2006 3:31 pm

Re: [FIXED] Missing pathway (Itemid) on multi categoryblog item “read more”.

Post by rmd » Wed Jul 26, 2006 11:04 pm

I am having trouble similar to this, only the ItemID is not missing from the "read more" links. Rather, the ItemID is inherited from the blog section instead of using the ItemIDs assigned in the menu.

Any suggestions?

pasquatch
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 14
Joined: Tue Jul 25, 2006 12:08 am

Re: [FIXED] Missing pathway (Itemid) on multi categoryblog item “read more”.

Post by pasquatch » Wed Aug 09, 2006 7:38 pm

rmd,

did you ever come up with a solution? 

All of the links and menu items on my site seem to work with the exception of the "read more" link on the frontpage.  It doesn't matter what content item I am displaying on the frontpage.... all of the "read more" link paths are missing &ItemID values that would allow them to work.  All of the links return:

You are not authorized to view this resource.
You need to login.

I just spent a lot of time looking through the forum and trying different things... such as emptying the trash, making sure all of my permissions are set correctly... making sure I had a menu item (and not conflicting multiple ones) for each bit of content on the frontpage... even looking through the code (I am not brave enough to start tinkering).  Your post is the closest I have come to echoing my own problem although I think it still isn't the same since no ItemID is displayed at all whereas I think you are saying you get an ItemID, it is just the incorrect one.

o yea - Joomla! 1.0.10 Stable

Any Ideas?

Regards,
Bobo.
.
Last edited by pasquatch on Wed Aug 09, 2006 7:41 pm, edited 1 time in total.

rmd
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 233
Joined: Sat Feb 18, 2006 3:31 pm

Re: [FIXED] Missing pathway (Itemid) on multi categoryblog item “read more”.

Post by rmd » Wed Aug 09, 2006 7:48 pm

Bobo, I did not get find a solution. This was the answer I got on another thread: http://forum.joomla.org/index.php/topic,80603.0.html

In my research, I do remember instances of the missing itemid, but I don't remember what the solutions were because that was not my issue.

Sorry I can't be more help!

pasquatch
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 14
Joined: Tue Jul 25, 2006 12:08 am

Re: [FIXED] Missing pathway (Itemid) on multi categoryblog item “read more”.

Post by pasquatch » Wed Aug 09, 2006 9:06 pm

rmd,

Thanks.  I posted too soon, even though i spent a couple of hours trying to track this down first. 
What seesm to be at fault is my keyword searching ability. 

for any folks that end up here due to my hasty post... check out:

http://forum.joomla.org/index.php/topic ... 31001.html

waldorf's fiix worked.

bobo.
.

User avatar
fugazer
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 209
Joined: Sun Mar 12, 2006 5:34 am

Re: [FIXED] Missing pathway (Itemid) on multi categoryblog item “read more”.

Post by fugazer » Thu Oct 05, 2006 2:05 am

pasquatch wrote: rmd,

Thanks.  I posted too soon, even though i spent a couple of hours trying to track this down first. 
What seesm to be at fault is my keyword searching ability. 

for any folks that end up here due to my hasty post... check out:

http://forum.joomla.org/index.php/topic ... 31001.html

waldorf's fiix worked.

bobo.
.
this didn't seem to work for me... note i'm using 1.0.11
Last edited by fugazer on Thu Oct 05, 2006 2:19 am, edited 1 time in total.
Yes! I always have coffee when I watch radar. You know that.

User avatar
fugazer
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 209
Joined: Sun Mar 12, 2006 5:34 am

Re: [FIXED] Missing pathway (Itemid) on multi categoryblog item “read more”.

Post by fugazer » Thu Oct 05, 2006 2:29 am

correction..

Waldorf's hack does NOT work for the 1st Entry in frontpage manager...

works for all the following pages though  ???

Note: im using v1.0.11
Last edited by fugazer on Thu Oct 05, 2006 2:33 am, edited 1 time in total.
Yes! I always have coffee when I watch radar. You know that.

User avatar
fugazer
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 209
Joined: Sun Mar 12, 2006 5:34 am

Re: [FIXED] Missing pathway (Itemid) on multi categoryblog item “read more”.

Post by fugazer » Thu Oct 12, 2006 12:39 am

I seem to have found a poor solution to temporarily fix the 'read more' = missing pathway problem.. i

This is how i got around the issue:

1)create a new menu (to be kept unpublished)
2)create a new menu item within the newly created menu - > Blog Content Category and give it a proper name (b/c it will be displayed within the pathway upon clicking the read more links off the front page)
3)select the categories that contain articles that are shared with the frontpage manager.. For me i had 3 categories where about 4 articles were published to the front page.. So i ctrl clicked ob all the sections that happened to have published frontpage articles.

this seems to work for me but its quite a sloppy solution.. when you click the Read More links on any fontpage article the pathway follows right through your newly created menu -> menu item.

then if you click on the pathway link that is following through your newly created menu item, it will link to the Blog Content Category item created in step 2.. so make sure you set up this menu item so it has some sort of consistency with the rest of your site..

goodluck.. hopefully this will work for you to
Yes! I always have coffee when I watch radar. You know that.

User avatar
fugazer
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 209
Joined: Sun Mar 12, 2006 5:34 am

Re: [FIXED] Missing pathway (Itemid) on multi categoryblog item “read more”.

Post by fugazer » Thu Oct 12, 2006 12:57 am

now that my pathway stay's alive.. its now producing the wrong item ID's when i click the links at the bottom of the article.. :'(
Yes! I always have coffee when I watch radar. You know that.

Engholm
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 5
Joined: Fri Nov 03, 2006 9:35 am
Location: Germany

Re: [FIXED] Missing pathway (Itemid) on multi categoryblog item “read more”.

Post by Engholm » Fri Nov 03, 2006 9:42 am

Hi Fugazer
fugazer wrote: now that my pathway stay's alive.. its now producing the wrong item ID's when i click the links at the bottom of the article.. :'(
Same problem here ( http://www.lisega.de/cms/content/view/1 ... ang,en_US/ )

Did you get a fix for the problem?

User avatar
fugazer
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 209
Joined: Sun Mar 12, 2006 5:34 am

Re: [FIXED] Missing pathway (Itemid) on multi categoryblog item “read more”.

Post by fugazer » Fri Nov 03, 2006 4:27 pm

no.. i think we need to wait for version 1.0.12
Yes! I always have coffee when I watch radar. You know that.

fredarin
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Fri Feb 03, 2006 5:13 pm

Re: [FIXED] Missing pathway (Itemid) on multi categoryblog item “read more”.

Post by fredarin » Mon Apr 30, 2007 5:50 pm

fugazer wrote: no.. i think we need to wait for version 1.0.12
I missed the Itemid part from the "Read more..." link on the front page. Messed around quite a bit until I finally upgraded from 1.0.11 to 1.0.12.

The upgrade saved my day.


Locked

Return to “Q&T 1.0.x Resolved - Archived”