Characters not showing well

General questions relating to Joomla! 1.5 There are other boards for more specific help on Joomla! features and extensions.

Moderator: General Support Moderators

Forum rules
Forum Rules
Absolute Beginner's Guide to Joomla! <-- please read before posting.
Forum Post Assistant - If you are serious about wanting help, you should use this tool to help you post.
Post Reply
antonios
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 115
Joined: Fri Jun 20, 2008 2:22 pm

Characters not showing well

Post by antonios » Fri Aug 03, 2018 1:05 pm

Hi,
I did an upgrade to J1.5.26 (before upgrading to J3.8.x..the next step) and some of the special characters, like accents, tilde, etc. don't appear well. There must be an issue with the UTF coding I guess but I am not sure how to fix it.
Can anyone help?
Regards

User avatar
ltheme
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 573
Joined: Wed Dec 04, 2013 2:43 pm
Location: US
Contact:

Re: Characters not showing well

Post by ltheme » Sat Aug 04, 2018 2:28 pm

You should recheck font in template and make sure that it still supports.
Steve (Mr.) - fan of Joomla! CMS.
http://ltheme.com/joomla-templates/ <= Premium Joomla! templates.
http://ltheme.com/free-one-page-joomla-templates/ <= Free Responsive Onepage Joomla! templates
^Compatible with Joomla! 2.5 & 3.x.

antonios
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 115
Joined: Fri Jun 20, 2008 2:22 pm

Re: Characters not showing well

Post by antonios » Sun Aug 05, 2018 4:03 pm

Hi, I am not sure how to do this. I do not see any reference to the font in the template files
can you help?
Regards

User avatar
Per Yngve Berg
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 24872
Joined: Mon Oct 27, 2008 9:27 pm
Location: Akershus, Norway

Re: Characters not showing well

Post by Per Yngve Berg » Sun Aug 05, 2018 5:55 pm

https://docs.joomla.org/Web_page_diagnostic_tools

What version did you have before 1.5.26?

antonios
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 115
Joined: Fri Jun 20, 2008 2:22 pm

Re: Characters not showing well

Post by antonios » Sun Aug 05, 2018 6:26 pm

1.5.21

User avatar
Per Yngve Berg
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 24872
Joined: Mon Oct 27, 2008 9:27 pm
Location: Akershus, Norway

Re: Characters not showing well

Post by Per Yngve Berg » Sun Aug 05, 2018 6:39 pm

There are no changes regarding character sets.

antonios
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 115
Joined: Fri Jun 20, 2008 2:22 pm

Re: Characters not showing well

Post by antonios » Sun Aug 05, 2018 7:39 pm

So...what can I do then?
You can have a look at my website to see the actual problem. Here and there the special characters are replaced by a "?"
http://www.permacultura-es.org/index.php

User avatar
ltheme
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 573
Joined: Wed Dec 04, 2013 2:43 pm
Location: US
Contact:

Re: Characters not showing well

Post by ltheme » Mon Aug 06, 2018 3:04 am

Look like it's problem with Database format, make sure that your database (mySQL or SQLServer) support UTF-8 Unicode CI (utf8mb4_unicode_ci).
Steve (Mr.) - fan of Joomla! CMS.
http://ltheme.com/joomla-templates/ <= Premium Joomla! templates.
http://ltheme.com/free-one-page-joomla-templates/ <= Free Responsive Onepage Joomla! templates
^Compatible with Joomla! 2.5 & 3.x.

antonios
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 115
Joined: Fri Jun 20, 2008 2:22 pm

Re: Characters not showing well

Post by antonios » Mon Aug 06, 2018 12:50 pm

If I look at the top of the database (mysql) through phpmyadmin, I can see that the database general settings are with utf8mb4_unicode_ci.
db1.png
However, many tables have either "latin1_swedish_ci" or utf8_general_ci on their collation property
db2.png
Is this normal?

On the other hand, before upgrading to 1.5.26 I unistalled a number of extensions but their tables are still in the database, is this normal?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


Post Reply

Return to “General Questions/New to Joomla! 1.5”