Authentication SHA-256 Not working

This forum is for issues with installing Joomla! 3.x on IIS webservers.

Moderator: General Support Moderators

Forum rules
Forum Rules
Absolute Beginner's Guide to Joomla! <-- please read before posting, this means YOU.
Forum Post Assistant - If you are serious about wanting help, you will use this tool to help you post.
Windows Defender SmartScreen Issues <-- please read this if using Windows 10
Post Reply
User avatar
Sirio-Astarot
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 108
Joined: Thu Feb 02, 2012 3:46 am
Location: Madrid

Authentication SHA-256 Not working

Post by Sirio-Astarot » Tue Apr 07, 2020 12:49 am

I have installed MySQL Server Community edition with the option of Strong Password Encryption for Authentication and when connecting Navicat with the options:
caching_sha2_password
sha2_password

Image

Error
Cannot connect to the database. Connector number returned: Could not connect to MySQL server.


When entering the data, I cannot connect to the database. I don't know if Joomla has compatibility with this type of connections or not, adjust some manual configuration.

Is there any solution to solve this?
Custom developer websites based in Gantry Framework 4.

Developer Tools:
Webmatrix 2 - Build in CSS3 and HTML5 - Custom Less - Yootheme ZOO 3.3

 
User avatar
pe7er
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 22527
Joined: Thu Aug 18, 2005 8:55 pm
Location: Nijmegen, Netherlands
Contact:

Re: Authentication SHA-256 Not working

Post by pe7er » Tue Apr 07, 2020 8:10 am

You are right about Joomla not be able to work with MySQL 8 in combination with sha256_password.

Some background information + a workaround: https://docs.joomla.org/Joomla_and_MySQL_8
Kind Regards,
Peter Martin, Global Moderator
https://db8.nl - Joomla specialist, Nijmegen, Nederland
Co-developer of d2 Content https://data2site.com/joomla-extensions/d2-content

 

Post Reply

Return to “Joomla! 3.x on IIS webserver”